Bu konu son yıllarda kafamı kurcalayan ve aslında sektörün bir yapısal sorununu yansıtan bir mesele. Stok fotoğraf siteleri başlangıçta fotoğrafçılara pasif gelir kaynağı olarak sunuldu. "Çek, yükle, sat, otur evde para kazan." Bu vaat çekici geldi pek çok insana. Ben de bir dönem yoğun şekilde stok için çekim yaptım. Bugün geriye dönüp baktığımda tartışmaya çok değer bir tablo görüyorum. İlk olarak rakamlardan bahsedeyim çünkü çoğu zaman bu tartışma soyut kalıyor. Tipik bir stok satışından fotoğrafçıya düşen pay çoğu zaman 0.25 ile 2 lira arasında. Site, müşteriden 20 ila 200 lira civarında ücret alıyor. Yani fotoğrafçının payı genelde yüzde 5 ile yüzde 15 arasında değişiyor. Bu oranı diğer yaratıcı sektörlerle karşılaştırdığımızda, mesela müzik dağıtımında sanatçıya düşen pay yüzde 50-70 civarında. Aradaki uçurum büyük. İkinci konu, kullanım hakları. Stok lisansları genelde "royalty-free" yani tek ödemeyle sınırsız kullanım izni veriyor. Bir karenizi 50 liraya satıyorsunuz, alan kişi onu yıllarca her yerde kullanıyor. Reklam panolarında, kitap kapaklarında, web sitelerinde. Hiçbir ek ödeme yok. Geleneksel lisanslama mantığıyla karşılaştırıldığında bu fotoğrafçı aleyhine bir model. Üçüncü konu, kareler arası rekabet. Stok platformlarında milyonlarca kare var. Sizin kareniz benzer onlarca kareyle yarışıyor. Algoritma hangi karenin gösterileceğine karar veriyor ve bu karar çoğu zaman yeni yüklenen veya popüler hesaplara öncelik veriyor. Yani uzun vadeli pasif gelir hayali, çoğu kullanıcı için gerçekleşmiyor. Dördüncü konu, yapay zeka kareleri. Son iki yılda yapay zeka ile üretilmiş görseller stok platformlara hızla dolmaya başladı. Bu kareler insanlar tarafından çekilmediği için maliyeti çok düşük, sayıları hızla artıyor. Gerçek fotoğrafçıların kareleri yapay zeka ürünleriyle rekabet etmek zorunda kalıyor. Bu, fiyat baskısını daha da artırıyor. Beşinci konu, fotoğrafçıların kendi kontrol gücü. Bir kare stok platforma yüklendiğinde, fotoğrafçı genelde fiyatı belirleyemez, lisans türünü seçemez, kullanıcının kareyi nasıl kullanacağını sınırlandıramaz. Tüm güç platformda. Sanatçının ürünü üzerindeki kontrolünü kaybetmesi yaratıcı sektörler için kritik bir sorun. Karşı argümanlar da var. Stok platformlar olmadan, fotoğrafçıların büyük kısmı bu kareleri hiç satamazdı. Pazara erişim sağlıyorlar. Bazı yüksek hacimli çekim yapan fotoğrafçılar gerçekten anlamlı gelir elde ediyor. Ayrıca tematik niş çekim yapanlar (mesela özel bir teknik veya konu) iyi rakamlar elde edebiliyor. Ama ortalama fotoğrafçı için tablo iç açıcı değil bence. Soru şu: bu modeli kabul edip içinde yaşayacak mıyız, yoksa alternatifler üreteceğiz miyiz? Doğrudan satış platformları, üyelik modelleri, sanatçı kooperatifleri gibi alternatifler var ama yaygınlaşmıyor. Sizin deneyiminiz nedir? Stok satışlarından memnun musunuz? Daha adil bir gelir modeli nasıl olabilir? Bu konuyu sektörel bir mesele olarak konuşmamız gerekiyor diye düşünüyorum. Bireysel olarak her birimiz çaresiziz ama topluluk olarak baskı oluşturabiliriz.