Selamlar, son birkaç haftadır odak problemiyle baş edemiyorum, sizden yardım isteyeceğim. Aynasız bir gövde kullanıyorum, sabit odaklı bir 50mm f/1.8 lens var. Portre ve sokak çekim yapıyorum. Sorun şu: otomatik odak bazen istediğim yere kilitleniyor, bazen başka bir noktaya kayıyor, bazen ise odaklamak için iki üç deneme yapıyor. Başlangıçta lensin bir sorunu olduğunu düşündüm. Lens kontaklarını temizledim, hiç değişmedi. Sonra gövdedeki ayarları gözden geçirdim. Tek nokta odak modunda çalışıyorum, geniş alan odak değil. Yüz tanıma açık. Sürekli odak (AF-C) yerine tek odak (AF-S) kullanıyorum. Düşük ışıkta sorun daha belirgin. Loş bir kafede portre çekerken otomatik odak ileri geri gidip nadiren kilitleniyor. Diyaframı f/2.8'e kapattığımda biraz düzeliyor ama f/1.8'de neredeyse kullanılmaz hale geliyor. Sokak çekiminde gündüz daha az sorun yaşıyorum ama düşük kontrastlı sahnelerde (gri duvar, düz bir cephe vs.) yine takılıyor. Sizce neresi sorun? Birkaç olasılık geliyor aklıma: 1. Lens kalibrasyon sorunu olabilir. AF mikro ayarı diye bir özellik var, hiç denemedim. Bunu kullanmam gerekir mi? 2. Sensör temizliği gerekebilir. Sensörde toz olabilir mi? Otomatik odak buna takılır mı? 3. Yazılım güncellemesi olabilir. Gövde yazılımını güncellemedim aylar oldu. Otomatik odak performansı yazılımla değişir mi? 4. AF noktası seçim sorunu olabilir. Belki yanlış mod kullanıyorum. 5. f/1.8 gibi geniş diyaframda otomatik odak normalde bu kadar zayıf mı oluyor? Ek bilgi: tripod ile sabit nesne çekiminde sorun yok. Hareket halindeyken veya elde çekimde sorun çıkıyor. ISO yüksek olduğunda (3200 üzeri) performans iyice düşüyor. Bu sorunu yaşayan oldu mu? Çözüm önerileriniz nelerdir? AF mikro ayarı yapmanın doğru yöntemini de açıklarsanız çok sevinirim. Servise götürmeden önce kendim deneyebileceklerim var mı? Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim. Sokak çekimi yaparken kaçırdığım anlar canımı sıkıyor.