Son aylarda hep aynı tartışmaya giriyorum arkadaşlarla. Birisi cebinden telefonu çıkarıyor, bir tıkla harika bir kare yakalıyor, sonra benim çantamdaki gövdeye bakıp gülümsüyor. Sanki teknolojinin gelişmesiyle birlikte fotoğraf çekmek tamamen otomatikleşti, kameralar artık eski güzel günlerin nostaljik bir alışkanlığına dönüştü gibi bir hisse kapılıyorum. Ama her seferinde içimde bir itiraz da var. Telefonla çekilen kare gerçekten kolay mı, yoksa sadece düşük efor mu? Bunlar aynı şey değil bence. Telefonun arkasındaki hesaplama gücü, çoklu pozlama birleştirme, gürültü azaltma, otomatik renk düzeltme gibi onlarca süreci bizim yerimize halletmesi sahnenin önündeki kişiyi rahatlatıyor olabilir ama bence bir kare üzerinde düşünmüyoruz artık. Makineyle çekerken ışığı ölçmek, doğru diyaframı seçmek, ISO ile gürültü dengesini kurmak hâlâ bir zihinsel pratik. Çerçeveyi kafamızda kuruyoruz, sonra eli oraya götürüyoruz. Telefonla çekerken çoğu zaman kareyi makine bizim yerimize seçiyor. Bu, kolay olduğu anlamına geliyor mu, yoksa fotoğrafçılığın bir kısmı bizden alındı mı? Benim merak ettiğim şu: sizler hangi durumda telefonu, hangi durumda gövdeyi tercih ediyorsunuz? Çekim niyetinize göre değişiyor mu, yoksa tembelliğe göre mi? Ayrıca telefonla çekim alışkanlık haline geldiğinde gövdedeki ayar refleksleriniz köreliyor mu? Ben birkaç ay sadece telefonla çekmeye çalıştım ve geri döndüğümde diyafram seçiminde tereddüt ettiğimi fark ettim. Bu bana ilginç geldi. Bir başka konu da çıktı meselesi. Telefonun küçük sensörüyle çekilen karenin, büyük baskıda nasıl davrandığını gören var mı aranızda? Ekranda kusursuz görünen kareler, A2 boyutunda baskıya çıktığında neye dönüşüyor? Bu soruyu özellikle merak ediyorum çünkü kolaylık tartışmasının altında aslında "sonuç ne kadar iyi" sorusu yatıyor. Dinamik aralık, düşük ışık performansı, optik bokeh, yaklaşma mesafesi gibi konularda iki cihaz arasında çok ciddi farklar var. Yine de bir telefonla çekilen bir sokak karesi, ağır bir gövdeyle yakalayamayacağımız anları yakalayabiliyor çünkü cepte. Belki tartışma 'kolay mı' değil, 'doğru araç hangisi' olmalı. Sizin deneyiminizi gerçekten merak ediyorum. Ne dersiniz, telefon kameranın gelişmesi sizi tembelleştirdi mi yoksa sadece daha pratik hale mi getirdi?