Portre fotoğrafçılığında ışık her şeydir desem abartmış olmam. Doğru kurulan bir aydınlatma şeması, ortalama bir model fotoğrafını profesyonel bir kareye dönüştürebilir. Yıllardır farklı portre projelerinde kullandığım kurulumları, en temelinden başlayarak adım adım paylaşacağım. Tek lamba ile başlayıp dört kaynaklı bir şemaya kadar gideceğiz. İlk adım: tek ana ışık (key light). Yeni başlayanlar için en sade ama en öğretici kurulum. Tek bir softbox veya şemsiyeli ışığı modelin yüzüne göre 45 derece açıyla ve göz hizasının biraz üzerine yerleştirin. Bu klasik Rembrandt aydınlatmasıdır: yanaktaki küçük üçgen ışık alanı tipik göstergesidir. Sade, dramatik ve gözleri vurgulayan bir sonuç verir. Modelden uzaklığı yaklaşık 1.5 metre tutun, çok yakın yerleştirirseniz cilt dokusu sertleşir. İkinci adım: dolgu ışığı (fill light) ekleyin. Ana ışığın karşı tarafına, modelin diğer yanağını hafifçe aydınlatacak şekilde ikinci bir ışık koyun. Bu ışık ana ışıktan 1 veya 2 stop daha düşük güçte olmalı, böylece kontrast korunur ama gölge tarafı tamamen kaybolmaz. Dolgu ışığı için softbox yerine yansıtıcı (reflector) da kullanabilirsiniz, çoğu zaman daha doğal sonuç verir. Üçüncü adım: arka ışık (back light) ya da hair light. Modelin arkasına ve hafifçe üstüne yerleştirilen bu ışık, saçların ve omuzların arka plandan ayrılmasını sağlar. Özellikle koyu arka planda çekim yapıyorsanız bu ışık olmadan model arka planla erir. Güç ayarı ana ışıktan biraz daha düşük olmalı. Dördüncü adım: arka plan ışığı (background light). Eğer arka planı düz değil de tonal geçişli göstermek istiyorsanız, arka planı aydınlatan ayrı bir ışık eklersiniz. Bu ışığı genellikle softbox yerine snoot veya grid ile yönlendirip arka planda bir gradyan veya halka oluşturabilirsiniz. Doğal ışıkla portrede temel kural pencerenin gücünü tanımak. Modeli pencereye 45 derece yerleştirin, gözleri pencereye dönük olsun. Pencerenin karşı tarafına büyük bir beyaz yansıtıcı koyun, gölge tarafını yumuşatın. Bu, hiçbir stüdyo ekipmanı kullanmadan profesyonel sonuç veren en sade kurulumdur. Işık modifikasyonu ipuçları. Softbox: yumuşak, geniş ışık verir, cilt için ideal. Şemsiye: ışığı geniş alana yayar, grup çekimi için iyi. Grid: ışığı dar bir alana yönlendirir, dramatik kontrast için. Yansıtıcı: ışığı geri çevirir, dolgu için ücretsiz ve etkilidir. Kamera ayarları. Stüdyoda genellikle ISO 100, diyafram f/5.6 ile f/8 arası, deklanşör 1/125 saniye civarında ayarlanır. Doğal ışıkta ise diyafram f/2.8 veya f/4, deklanşör en az 1/200 saniye, ISO ışığa göre 200 ile 800 arası ayarlanır. RAW formatta çekmenizi şiddetle öneririm, çünkü cilt tonu düzeltmesi için RAW'ın esnekliğine ihtiyacınız olur. Kompozisyon notları. Portre çekiminde gözler en önemli unsurdur, üç bölme kuralında üst yatay çizgiye gözleri yerleştirin. Eğer model boy çekimiyse, eklem yerlerinden kesmeyin (ayak bileği, diz, dirsek hatlarından kare kesmemeye dikkat). Yüz çekimlerinde alın hizasından biraz yukarıyı kesebilirsiniz. Düzenleme aşaması. Cilt yumuşatma için ayrım frekansı (frequency separation) tekniği iyi sonuç verir ama abartmamak gerekir. Gözleri keskinleştirin ama aşırıya kaçmayın. Renk tonlamasında sıcak tonlar portreye doğallık katar, soğuk tonlar dramatik etki yaratır. Kurulumu denerken bir hafta her gün aynı modeli farklı ışık şemasıyla çekin, sonuçları yan yana karşılaştırın. Bu pratik, ışık okuma yetinizi en hızlı geliştiren alıştırmadır. Sorularınızı yorumlarda paylaşırsanız sevinirim.