Renk konusu fotoğrafçılıkta hep teknik bir mesele gibi sunulur ama bence aslında çift katmanlı bir kavram. Bir tarafta sanatçıların ressamlardan miras aldığı klasik renk teorisi var: tamamlayıcı, analog, üçlü harmoniler. Diğer tarafta ise dijital iş akışında karşımıza çıkan renk uzayları var: sRGB, AdobeRGB, ProPhoto, Rec.2020. İkisi farklı disiplinler gibi duruyor ama çekim sırasında ve sonrasında ikisi aynı kareyi şekillendiriyor. Benim deneyimimde insanlar genelde birini öğrenip diğerini ihmal ediyor. Renk teorisi bilen ama AdobeRGB ile sRGB arasındaki farkın baskıya nasıl yansıdığını bilmeyen arkadaşlar var. Ya da tam tersi, renk uzaylarını bilimsel düzeyde bilen ama kareyi planlarken iki rengin neden yan yana güzel durduğunu sezgisel olarak anlamayan profesyoneller. İkisini birlikte düşündüğümüzde fotoğrafa farklı bir gözle bakmaya başlıyoruz. Örnek vereyim. Sahnede sarı bir duvar ve önünde mor bir mont giyen bir model var diyelim. Klasik renk teorisi açısından mor ve sarı tamamlayıcı, yani kontrast yaratıyor. Ama bu sahneyi sRGB ile çekersem, derin moru kayıt edemediğim için kontrast düşer ve sahnenin duygusu bozulur. AdobeRGB iş akışına geçtiğimde mor daha sadık kalır, kontrast korunur. Yani renk teorisinin başarısı, hangi uzayda çalıştığımıza göre değişiyor. Başka bir mesele: ekranda gördüğümüz renkler ile baskıda çıkan renkler arasındaki uçurum. ProPhoto gibi geniş bir uzayda çalışırken, baskı cihazı bunu daraltıyor ve gamut sıkışması yaşıyoruz. Bu sıkışma sırasında özellikle camgöbeği ve mor tonlar zarar görüyor. Yani çekimde planladığımız analog harmoniler baskıda bozulabiliyor. Merak ediyorum, bu iki katmanı nasıl birleştiriyorsunuz iş akışınızda? Çekim yaparken sahnenin renk paletini renk teorisi açısından mı planlıyorsunuz, yoksa düzenleme sırasında mı kuruyorsunuz? Renk uzayı seçimini baskıya göre mi belirliyorsunuz yoksa ekran için mi optimize ediyorsunuz? Kalibre edilmiş ekran kullanmayan arkadaşların renk tartışmalarına girmesi de ilginç bir konu. Çoğu kişi farkında olmadan çok farklı renk profillerinde görüyor aynı kareyi. Bu tartışmanın kendisi bile gamut bilincini güçlendiriyor sanırım. Görüşlerinizi almak istiyorum.