Kalkülüs öğrenmek isteyenler için ücretsiz erişilebilir kaynakları kategori kategori toplamak istedim. Hiçbir marka veya kurum adı vermeden, kaynak türü ve hangi öğrenme tarzına uyduğu üzerinden bir harita çıkardım. Video dersler kategorisi. Açık erişimli üniversite dersleri çevrimiçi olarak yıllardır paylaşılıyor. Kalkülüs giriş kursları için saatlerce video ders ücretsiz erişilebilir. Avantajı: sınıf ortamı deneyimine yakın, bir öğretmenin sesli anlatımı motivasyonu artırıyor. Dezavantajı: hızı sabit, geri dönüp belirli bir kavramı aramak zaman alıyor. Görsel-işitsel öğrenenler için ideal. İnteraktif ders kategorisi. Bazı açık eğitim platformları, kalkülüs konularını adım adım soru ve hızlı geri bildirim ile öğretiyor. Kullanıcı her bir kavramı kendi temposunda işler, yanlış cevap verince anında düzeltme alır. Avantajı: pasif izleme yerine aktif katılım. Dezavantajı: derinlemesine ispat ve kavramsal arka plana yer az. Ders kitabı kategorisi. Açık lisanslı ders kitapları artık kalkülüs için zengin bir seçenek sunuyor. PDF olarak ücretsiz indirilebilen, üniversite ders programlarına uygun, problem setleri ve çözümleri ile gelen kitaplar var. Avantajı: derinlik ve tamlık, geri dönüp belirli bir konuyu aramak kolay. Dezavantajı: kuru bir ortam, motivasyon kendi içinizden gelmeli. Problem havuzu kategorisi. Açık erişimli problem koleksiyonları binlerce çözümlü ve çözümsüz soru sunar. Sınava hazırlanan ya da pratik refleksi geliştirmek isteyen biri için vazgeçilmez. Avantajı: bol pratik, farklı zorluk seviyeleri. Dezavantajı: kavramsal arka plan açıklamasında zayıf. Görselleştirme araçları kategorisi. Açık kaynaklı grafik çizim araçları ve interaktif görselleştirme kütüphaneleri, bir fonksiyonun davranışını parametrelerini değiştirerek hissetmenize imkân verir. Limit kavramı, türevin geometrik anlamı, integralin alan yorumu bu araçlarla sezgiselleşir. Topluluk tartışma siteleri. Soru sorabileceğiniz, takıldığınız problemler için yardım alabileceğiniz açık platformlar var. Avantajı: gerçek insan yanıtı, çoğu zaman birden fazla bakış açısı. Dezavantajı: cevap kalitesi değişken, sabırlı arama gerekir. Bir öğrenme planı için önerim: kitap omurga, video destek, problem havuzu pratik, görselleştirme sezgi, topluluk takıldığınızda kurtarıcı olsun. Bu beşlinin birleşimi paralı bir kursla aynı sonucu verir.