Bir süredir matematik eğitimi üzerine eleştirel bir bakış geliştirmeye çalışıyorum. Müfredatın güçlü ve zayıf yönleri, öğretim yöntemlerinin etkisi, değerlendirme sistemlerinin sınırları hakkında düşünmek istiyorum. Bu konuda kendi gözlemlerimle ilerlemek yerine, daha önce bu meseleyi enine boyuna ele almış kaynaklara da başvurmak isterim. Topluluğa bu doğrultuda önerebilecekleri kaynakları sormak istedim. Aklımda şu kategoriler var: matematik eğitiminin tarihsel gelişimini eleştirel bir gözle inceleyen eserler, öğretim metodolojilerinin etkilerini ampirik olarak değerlendiren çalışmalar, geleneksel müfredata alternatif yaklaşım önerileri sunan kitap ve denemeler, matematik eğitimcilerinin yıllar içindeki saha gözlemlerinden derlenmiş anılar ve eleştiriler. Önerirken birkaç kriter belirtirsem belki paylaşımlar daha yararlı olur. Birincisi, Türkçe yazılmış ya da güvenilir bir çeviriye sahip kaynaklar öncelikli. İngilizce orijinal de kabul, çevirisinin niteliği önemli. İkincisi, sadece eleştirel değil yapıcı bir tarafı olan kaynaklar tercih edilebilir; sadece sorunu işaret eden değil, çözüm yönünde fikir geliştiren metinler bence daha verimli. Üçüncüsü, akademik bir derinliği olsun ama eğitim politikası tartışmasını okuyacak bir genel okuyucuya kapı açabilsin. Kendi okuduklarımdan bazıları bu kriterleri kısmen karşılıyor ama kapsayıcı bir liste oluşturmak istiyorum. Önerdiğiniz kaynağın hangi açıdan değerli olduğunu kısa bir paragrafla yazarsanız çok yardımı olur. Sadece kitap değil, makale, video ders, hatta uzun blog yazısı dizileri de olabilir. Türkiye bağlamına özgü çalışmalar varsa onları özellikle merak ediyorum. Bir araya geldiğinde topluluk tarafından önerilen bu liste, matematik eğitimine ilgi duyan herkes için faydalı bir başlangıç haritası olacak. Katkılarınızı bekliyorum.