Matematik eğitiminde ezber meselesi sürekli tekrarlanan bir tartışma. Eleştirenler, ezberin anlamadan uygulamaya yol açtığını ve uzun vadeli derinliği engellediğini söylüyor. Savunanlar, belirli temel bilgi kalıplarının ezberlenmesinin sezgi geliştirmenin önkoşulu olduğunu vurguluyor. Ben ikisinin de kısmen doğru olduğunu düşünüyorum, neden bunu açıklayayım. Öncelikle ezber kelimesi tek bir şey değil. İki farklı tür ezberden söz edebiliriz. Birincisi mekanik ezber: bir formülü, anlamını sormadan, ne zaman kullanılacağını sorgulamadan ezberlemek. Bu türlü ezber bence gerçekten zararlı. Bir öğrenci ikinci dereceden denklemin diskriminantını ezberler ama bir grafiğin neden iki kez kestiğini sormadan, neden bazen tek kök, bazen iki kök, bazen kök olmadığını anlamadan. Bu öğrenci bir adım sonraki konuya geçtiğinde tökezler çünkü kavramsal omurga yok. İkincisi yapısal ezber: bir kavramı önce sezgisel kurduktan sonra, refleks haline getirmek için tekrarlı şekilde pekiştirmek. Bir matematikçinin türev tablosunu ezbere bilmesi yararlıdır çünkü ileri problemlerde mental yük azalır. Burada ezber bir engel değil, bir araç. Sezgi temeli olmadan ezber kuru bir kalıp olur, ama sezgi temeli kurulduktan sonra ezber zihinsel verimliliği artırır. Sorun şu ki okul ortamında çoğu zaman birinci türü uyguluyoruz. Zaman baskısı, sınav formatı, müfredat yoğunluğu öğretmeni mekanik ezbere itiyor. Sezgi geliştirmek için bir konuya iki üç saat ayırmak lüks gibi görünüyor. Ama bu lüks gerçekte yatırım. İki saat sezgi kazandırdığınız öğrenci, on saat ezber yapandan daha uzun yol gider. Başka bir boyut: değerlendirme. Sınavlar ezbere uygun şekilde tasarlandıkça, öğrenciler ezbere yönelir. Açık uçlu, kavramsal sorulara dayalı bir sınav sistemi olsa, çalışma stratejisi de değişir. Sizin lise ve üniversite deneyiminizde ezber ile sezginin dengesi nasıl kuruluyordu? Bugün geriye baktığınızda hangi konuyu ezberden, hangisini sezgiden öğrendiniz?