Resmi ispat yazma becerisi, lisans matematiğinin en zorlu kapısıdır. Hesap yapmaya alışmış bir öğrenci için ispat yazma süreci başlangıçta sezgisel görünmez. Bu rehberde kendi öğretim deneyimimden çıkardığım, işe yarayan bir akışı paylaşacağım. Birinci adım: önermeyi parçalara ayır. Bir teoremin ifadesi genellikle iki kısımdan oluşur: hipotez ve sonuç. Önce hipotezde verilen nesnelerin tipini netleştirin. Bir küme mi, bir fonksiyon mu, bir grup mu? Hipotezin verdiği özellikleri sembolik olarak yazın. Sonuç kısmını da aynı titizlikle parçalayın. Sonuç bir eşitlik mi, bir kapsama mı, varlık iddiası mı? İkinci adım: ispat şablonunu seç. Sonucun yapısına göre ispat stratejiniz belirlenir. Bir kapsama göstermek için keyfi eleman alma yöntemi neredeyse her zaman işe yarar. Bir eşitliği göstermek için iki yönlü kapsama veya cebirsel zincir kullanılır. Varlık iddiaları için yapıcı bir örnek vermek ya da çelişki ile ispat etmek temel iki yoldur. Tümevarım, doğal sayılarla ilgili her şeyde aklınızda olmalı. Üçüncü adım: ispatı ters mühendislikle taslakla. Sondan başlayın. Göstermek istediğiniz iddiadan önce hangi adımın olması gerektiğini sorun. Bu adımı garanti etmek için neye ihtiyacınız var? Soruyu tekrarlayın. Hipoteze ulaştığınızda taslak hazır demektir. Şimdi bu zinciri tersten yazıp düzeltebilirsiniz. Dördüncü adım: her geçişi gerekçelendir. Akıcılık adına geçilen adımlar genellikle ispatın çürük noktalarıdır. Her satırın yanına hangi tanım, hangi teorem veya hangi hipotezden geldiğini parantez içinde belirtin. Bu alışkanlık size hem yazım sırasında hatayı yakalama, hem de okuyucuya güven verme imkânı verir. Beşinci adım: nicelleyicilere dikkat et. Matematikçilerin en sık yaptığı hata, her ve var nicelleyicilerinin sırasını karıştırmaktır. Her x için bir y vardır ifadesi ile bir y vardır ki her x için ifadesi çok farklı şeylerdir. İspatınızda y'nin x'e bağımlı seçildiğini açıkça belirtin. Altıncı adım: özel ile genel arasındaki çizgiyi koru. Bir örnek üzerinde sezgi kazanmak güzel, ama o örneği ispat saymak hatadır. Tek bir özel durumun çalışması, genel iddianın doğru olduğunu göstermez. Yedinci adım: ispatı soğutup tekrar oku. Yazdığınız ispatı bir gün sonra okuyun. Anlamadığınız satır varsa o yer yeniden yazılmalıdır. Sekizinci adım: bir arkadaşa anlatmaya çalış. Bir arkadaşınıza ispatı sözlü olarak anlatın. Takıldığınız nokta ispatınızdaki zayıf adımdır. Bu sekiz adımı düzenli uygularsanız altı ay içinde ispat yazma refleksiniz oturur.