Konuyu yüzeysel olarak biliyorum ama derinleştirmek istiyorum. Bir tarayıcıya alan adı yazdığımda kullandığım cihaz önce sistem çözümleyicisine sorgu gönderiyor, oradan iteratif veya özyinelemeli olarak kök sunuculara, TLD sunucularına ve nihayet yetkili sunucuya kadar inip IP adresini buluyor. Buraya kadar tamam. Anlamadığım birkaç nokta var: 1) Çözümleyicinin önbellek davranışında TTL süresi tükendiğinde mi sorgu yenileniyor, yoksa kullanım anına göre tembel mi davranıyor? 2) DNS over HTTPS ve DNS over TLS protokolleri arasındaki gerçek pratik fark ne, ev kullanıcısı için ikisinden biri belirgin avantaj sunuyor mu? 3) CNAME zinciri uzadığında performansa etkisi ölçülebilir oluyor mu, yoksa modern altyapıda göz ardı edilebilir mi? 4) Bir alan adı için NS kayıtlarında birden fazla yetkili sunucu olduğunda hangi sıra ile sorgulama yapılıyor, rastgele mi, gecikme tabanlı mı? Bu konuda kafa açıcı, fazla yüzeysel kalmayan bir anlatım ya da ilgili spesifikasyon bölümünden alıntı paylaşabilecek olan var mı?