Son zamanlarda çevremde bu konuda iki uç görüş duyuyorum. Bir taraf, telefonu elinden bırakmayan herkesi neredeyse hasta ilan ediyor, diğer taraf ise konuyu komple bir nesil paniği olarak görüyor ve mesele yok diyor. Benim kendi gözlemim ikisinin ortasında bir yere düşüyor. Sabah uyanır uyanmaz bildirimlere bakmak, sıraya girdiğimde refleks gibi cebe uzanmak, yemek arasında masaya telefonu koymak; bunlar bir alışkanlık mı yoksa bağımlılık tanımına gerçekten girer mi? Bağımlılık kelimesini bu kadar geniş kullanırsak içeriği boşalmıyor mu? Öte yandan, ekran süresi raporlarımı bir hafta gerçekten okuduğumda sayılar beklediğimden yüksek çıkmıştı, bu da rahatsız edici. Sizin yaklaşımınız ne? Sosyal medya uygulamalarını ana ekrandan kaldırmak, gri tonlama modu, belirli saatlerde bildirimi kapatmak gibi yöntemleri deneyenler oldu mu, fark ettiniz mi? Yoksa bütün bunlar bir süre sonra eski hâle geri mi dönüyor? Tartışmayı suçlama tonundan uzak tutmak istiyorum, çünkü konunun bir tarafında üretici tasarımı, bir tarafında da bireysel sorumluluk var ve ikisini ayrı ayrı konuşmak gerekiyor diye düşünüyorum.