Son bir yıldır neredeyse her toplantıda, her sohbette dönüp dolaşıp aynı konuya geliyoruz: yapay zeka iş yapış şeklimizi kökünden değiştiriyormuş. Ama dürüst olmak gerekirse, ben hâlâ kafamda net bir cevap bulamadım. Bir yandan gerçekten işime yarayan şeyler görüyorum. Mesela uzun bir raporu özetletmek, taslak e-posta yazdırmak, kod parçasındaki hatayı bulmak için kullandığımda saatlerimi geri kazanıyorum. Bu kısmı inkâr edemem. Öte yandan etrafımda öyle bir hava var ki, sanki birkaç yıla kadar yarımız işsiz kalacak, geriye kalan yarısı da robotlara çay servisi yapacak. Bence işin bu kısmı biraz abartılı. Tanıdığım çoğu insanın işi yapay zeka ile tamamen yok olacak gibi durmuyor, daha çok bazı görevler kısalıyor, bazıları da yer değiştiriyor. Yani ortadan kalkmaktan çok şekil değiştiriyor diyebilirim. Beni asıl düşündüren şu: bu araçları gerçekten verimli kullanan insan sayısı sandığımız kadar çok mu? Çevremdeki çoğu kişi denedi, birkaç hafta heyecanlandı, sonra yine eski alışkanlıklarına döndü. Belki de değişim göründüğü kadar hızlı değil, sadece reklamı çok yapılıyor. Sizin gözleminiz ne yönde? İşyerinizde gerçekten somut bir fark hissediyor musunuz, yoksa bu mesele biraz balon mu sizce? Hangi sektörlerde gerçek bir dönüşüm var, hangilerinde sadece konuşuluyor merak ediyorum.