Son üç yılda iki dilde de üretim kodu yazdım, dolayısıyla karşılaştırmayı sadece dokümantasyon üzerinden değil, kendi deneyimimle yapıyorum. Performans tarafı: Pratikte ikisi de aynı liglerde oynuyor. LLVM arka ucu paylaşıldığı için optimize derleme çıktısı birbirine çok yakın. Veri yapıları, allocator seçimi ve cache hizalaması her iki dilde de aynı oranda kazandırıyor. Rust'ın bounds checking maliyeti var ama derleyici çoğu yerde bunu eliyor, kalanı genellikle %1 altı bir fark. Güvenlik tarafı: Asıl fark burada. Ownership ve borrow checker, use-after-free ve data race kategorilerini büyük ölçüde derleme zamanına çekiyor. C++ tarafında smart pointer ve modern guideline'larla benzer disiplini kurabilirsiniz, fakat dilin garanti vermemesi takım büyüdükçe maliyet üretiyor. Yeni eklenen ekip üyesinin yanlış yapma alanı C++ tarafında belirgin biçimde geniş. Ekosistem: Cargo deneyimi pürüzsüz, paket yönetimi tek standart. C++ tarafında CMake artı Conan ya da vcpkg karmasıyla yaşıyoruz, çalışıyor ama öğrenme eğrisi dik. C++ kütüphane derinliği hâlâ Rust'ın önünde, özellikle özel donanım sürücüleri ve eski endüstri kütüphaneleri için. Eksiler: Rust'ta derleme süresi büyük projelerde gerçek bir sıkıntı, incremental build iyileşse de hâlâ rahatsız edici. C++'ta ise template hata mesajları okumak başlı başına bir uzmanlık alanı. Karar: Yeni başlayan bir sistem projesi için Rust'ı öneriyorum. Mevcut C++ kod tabanına FFI ile aşamalı geçiş de gerçekçi. Sadece performans için seçim yapıyorsanız ikisi de iş görür; uzun vadeli bakım maliyetini öne koyarsanız Rust avantaj sunuyor.