Son iki yılda kamuoyunda yapılan tartışmalarda yapay zekânın neredeyse her sorunu çözeceği şeklinde bir hava oluştu. Pazarlama metinlerinde, konferans açılışlarında, gazete köşelerinde bu beklentinin yüksek tutulduğunu görüyoruz. Bense aksini düşünüyorum ve eleştirel tarafımı paylaşmak istiyorum. Birincisi, model çıktısının kalitesi veri kalitesi ile sınırlı. Eksik, dengesiz veya önyargılı veri varsa, model bunları yansıtıp pekiştiriyor. İkincisi, akıl yürütme ile örüntü tanıma farkı var; model bağlamı taklit edebilir ama sebep-sonuç kavrayışı sınırlı kalıyor. Üçüncüsü, enerji ve veri merkezi yükü göz ardı edilen bir maliyet, sürdürülebilirlik tarafı çok az konuşuluyor. Dördüncüsü, sosyal sorunlar (eğitim eşitsizliği, sağlık erişimi, iklim) çoğunlukla teknoloji eksikliğinden değil, politik ve ekonomik kararlardan kaynaklanıyor; yalnızca araç eklemek dönüşüm sağlamıyor. Sizin gözleminiz ne? Bu söyleme dair beklentinin yüksek olduğu noktalar neresi, gerçekten somut karşılığı olan alanlar hangileri? Tartışmayı tek tarafa kaymadan, hem güçlü olduğu hem zayıf olduğu yerleri ayırarak yapmak istiyorum.