Bilimsel düşünme bir disiplin değil, bir alışkanlık. Doğru soru sormayı, kanıtı tartmayı, kendi yanılgılarımıza karşı uyanık olmayı içerir. Haftada otuz dakikalık şu program tam buna odaklı, yıllardır işliyor. Birinci adım: bir haber al, üç soru sor Hafta içinde rastladığın bir bilim haberini seç. Üç soru hazırla. Bu sonuç kaç kişide ve hangi koşullarda elde edilmiş? Kontrol grubu var mı, nasıl seçilmiş? Aynı bulguyu bağımsız bir ekip tekrar göstermiş mi? Cevap bulamıyorsan haberin değil çalışmanın özüne bak. İkinci adım: bir bilişsel yanılgı çalış Doğrulama yanılgısı, hayatta kalan yanlılığı, ankraj etkisi gibi sık görülen yanılgılardan birini seç. Kısa tanım yaz, geçen hafta kendinde hangi durumda fark ettiğini not et. Bu ödev farkındalığı kalıcı kılıyor. Üçüncü adım: ham veri ile oyna Açık veri kaynaklarından bir tablo seç. Bir grafik çiz. Aynı verinin farklı eksen seçimleriyle nasıl farklı izlenim verdiğine bak. Reklam ya da haber grafiklerine eleştirel bakma kasını güçlendiriyor. Dördüncü adım: bir hipotezini test edilebilir hale getir Aklına gelmiş bir genellemeyi al. Örneğin "soğuk havada hasta olma riski artar". Bu cümle bilimsel olarak ne demek, hangi ölçütlerle test edebilirsin, alternatif açıklamalar neler? Beş cümlede yaz. Belirsiz iddiayı test edilebilir önermeye çevirmek en kritik kas. Beşinci adım: bir kaynağı yeniden değerlendir Sık güvendiğin bir bilgi kaynağını seç. Bu hafta paylaştığı bir iddianın ilk elden kaynağına in. Kaynak gerçekten iddiayı destekliyor mu? Bu egzersiz güven krizinden çok ayırma yeteneği veriyor. Otuz dakika beş parçaya bölündüğünde haftada altışar dakika ediyor. Süreklilik önemli. Üç ay sonra haberleri okurken otomatik bu sorulara döndüğünü göreceksin. Programınıza eklediğiniz başka pratikler varsa altına yazın.