Doktoranın üçüncü yılında danışmanımla bir analiz tartışması çıktı. Veriyi belli bir modele uydurmamı istiyordu, ben modelin varsayımlarının verimiz için tutmadığını düşünüyordum. İlk başta bunu kişisel mesele olarak yaşadım, "doktoramı tehlikeye atıyor muyum" diye soruyordum. Üç hafta boyunca her toplantı bu konuya döndü. Önce savunmacı tartışıyordum, sonra fark ettim ki ne savunduğumu da net kâğıda dökemiyorum. Bu beni durdurdu. Sorunu yazılı hale getirdim. Benim ve danışmanımın önerdiği modellerin varsayımlarını, verimizin hangi noktada hangisine uyduğunu iki sütunlu doküman yaptım. Yazılı hale gelince argümanım netleşti, gri alanlar görünür oldu. Simülasyon yaptım. Aynı veriyi her iki modelle simüle edip dağılımları kıyasladım. Sayılar tartışmadan daha net konuşuyordu. İki tarafın da haklı olduğu durumlar gördüm. Üçüncü bir gözden geçirme istedim. Bölümden başka bir öğretim üyesine konuyu sundum. Farklı bir teknik önerisi tartışmayı yeni zemine taşıdı, hibrit bir çözüm üretildi. Dersler: Otoritenin haklı olduğunu da haksız olduğunu da varsaymak bilimsel düşünme değil. İddianın temellerini sormak gerekiyor. Anlaşmazlığı kişiselleştirmek tartışmayı bitiriyor. Konuyu yazıya dökmek öfkeyi soğutuyor. Yardım istemek zayıflık değil, üçüncü bir göz en yapıcı çıkışı sağlıyor. Sizin akademik anlaşmazlık deneyimleriniz neler?