Kuantum mekaniği temel düzeyde daha doğru bir teori, bunu kimse tartışmıyor. Klasik fizik onun büyük ölçek limitinde ortaya çıkan bir yaklaşımı. Soru bu değil. Soru şu: günlük hayatta gördüğümüz bir olayı anlamlandırırken hangisi gerçekten yardımcı oluyor? Bir top yere düştüğünde Newton denklemleri bana milimetre hassasiyetinde ne olacağını söylüyor. Aynı topu kuantum dalga fonksiyonu olarak yazmaya kalksam sayılar o kadar küçülüyor ki klasik açıklamayla tamamen örtüşüyor. Burada kuantum mekaniğine başvurmak doğru ama bilgi açısından getirisi sıfır. Buna karşılık günlük hayatın içine sızmış bazı şeyler kuantum açıklaması olmadan hiç anlam kazanmıyor. Yarı iletkenler, fotosentez, kimyasal bağlar, mıknatıslık, hatta termometredeki cıvanın renginin sıcaklıkla değişmemesi bile kuantum mekaniği işin içine girmeden açıklanamıyor. Yani klasik fizik makro mekanik için yeterli ama madde ile etkileşim soruları başlar başlamaz yetersiz kalıyor. Bence ölçek değil, sorunun türü belirleyici. Hareketle ilgili sorularda klasik, madde ve ışık ile ilgili sorularda kuantum daha açıklayıcı oluyor. Sizin kafanızda hangi günlük örnek bu ayrımı en iyi gösteriyor? Klasik fiziğin yetersiz kaldığı, "burada kuantum girmeli" dediğiniz bir yer var mı?