Kodlamaya yeni başladığımda etrafımdaki çoğu kişi bana "sen bu işi yapamazsın, matematiğin zayıf" demişti. Aradan birkaç yıl geçti, hâlâ öğrenmeye devam ediyorum ve şunu fark ettim: programlama öğrenmek, çoğu insanın sandığı kadar bir yetenek meselesi değil. Daha çok sabır, doğru yöntem ve tutarlı tekrar meselesi. Elbette herkesin aynı hızda öğrenmesi mümkün değil. Bazıları döngü ve koşul mantığını ilk haftada kavrarken, bazıları aynı kavrama ay sonunda ısınıyor. Burada belirleyici olan zekâ seviyesi değil, kişinin soyut düşünme alışkanlığı ve hata yapmayı kabullenebilme eşiği. Benim takıldığım nokta şu: öğrenebilme potansiyeli teorik olarak herkeste var, ama bu potansiyeli pratiğe dökmek için gereken motivasyon ve süre herkeste yok. Bir insanın günde 2 saatini ekran karşısında debug yapmaya, hata mesajlarını okumaya, dokümantasyon karıştırmaya ayırması gerekiyor. Bu da aslında işin görünmeyen tarafı. Siz ne düşünüyorsunuz? Programlama gerçekten evrensel bir beceri mi, yoksa belirli bir zihinsel profile mi hitap ediyor? Çevrenizde kod yazmaya başlayıp bırakanlar oldu mu, bıraktıysa sebebi neydi? Bence en açıklayıcı tartışma, başaranlardan değil bırakanlardan çıkacaktır.