Üç yıl önce, kariyerimin en parlak göründüğü dönemde, sabah bilgisayarımı açtığımda elimin titrediğini fark ettim. Ekrandaki kod editörüne bakıyordum ama hiçbir şey okuyamıyordum. Tanıdık bir dosya, tanıdık bir fonksiyon, ama beynim bağlantı kurmuyordu. O sabah, altı yıldır taşıdığım yorgunluğun adının burnout olduğunu kabul ettim. Nasıl geldim oraya: aylar boyu deadline'lar üst üste binmişti. "Birkaç hafta daha" diyerek hafta sonlarımı PR review'lara, gece yarılarını incident'lara feda etmiştim. Spor yapmıyordum, arkadaşlarımı görmüyordum, evde sadece sırtüstü uzanıp telefon kaydırıyordum. Aileme "yoğun dönem, geçecek" diyordum, ama geçmiyordu, sadece yeni bir yoğun dönemin başlangıcı oluyordu. Kabul süreci en zoru oldu. Önce kendime kızdım: başkaları daha zor şartlarda çalışıyor, ben niye dayanamadım. Sonra utandım: çevreme nasıl açıklayacaktım. En sonunda, terapistim çok basit bir cümle söyledi: "Vücudun bir karar verdi, sen sadece haber alıyorsun." O cümleden sonra direnişi bıraktım. Managerimle konuştum. Beklediğimden çok daha anlayışlıydı, bu da utanma duygumun büyük kısmının kafamda kurgu olduğunu gösterdi. Üç ay ücretsiz izin aldım, sonra bu süreyi altı aya uzattım. Birikim sıkıntısı yaşadım ama bu, hastalanıp daha uzun süre çalışamaz hale gelmektense daha küçük bir bedel oldu. İlk ay sadece uyudum ve yürüdüm. Bilgisayara hiç dokunmadım, kod düşünmemeye söz verdim. İkinci ay küçük rutinler kurdum: sabah kahvaltı, öğle yürüyüş, akşam erken yatma. Üçüncü ay biraz okumaya başladım, kod değil tarih ve felsefe. Dördüncü ay küçük bir hobi projesi (kod değil, ahşap bir kitaplık) yaptım. Beşinci ay yavaş yavaş eski yazılım arkadaşlarıma mesaj attım. Altıncı ay ise iş aramaya değil, ne istediğimi sormaya zaman ayırdım. Dönüş kolay olmadı. İlk hafta, kod editörünü açtığımda yine ellerim titredi, ama bu sefer titreme uzun sürmedi. Eski refleksler geri geldi, kod okuma kapasitesi yavaş ama emin adımlarla döndü. Bu altı ay içinde teknik olarak bir şey öğrenmemiştim, ama kendim hakkında çok şey öğrenmiştim ve bu, herhangi bir framework'ten daha değerli. Dönerken üç sınır koydum: hafta sonu kod yok, akşam 7'den sonra Slack yok, yılda en az bir kez tam disconnect olduğum iki hafta tatil. Bu sınırları savunmak zor oldu, hâlâ zor. Ama her sınır savunmasından sonra kendime saygım biraz arttı. Öğrendiklerim: burnout zayıflık değildir, kapasite aşıldı sinyalidir. "Şu projeyi bitireyim sonra dinlenirim" tuzağına inanma, o proje bitince yeni bir tane gelir. Kendine söz verdiğin dinlenmeyi kendine bir başkasının teslim tarihi gibi koru. Çevrenle konuş, sandığından daha az insan seni yargılar, sandığından daha çok insan benzer deneyim yaşamıştır. Eğer şu an benzer noktadaysan: yalnız değilsin, kabul etmek zayıflık değil, ara vermek geriye dönüş değil. Vücudunun verdiği sinyali ciddiye al, çünkü ciddiye almazsan sinyal şiddetini artırır.