Topluluk, Python dilinin uzun süredir beklenen 4.0 ana sürümünü resmi olarak yayınladı. Sürüm, dil tarihindeki en kapsamlı değişiklik setlerinden birini içeriyor. Aşağıda öne çıkan başlıkları tarafsız bir özetle paylaşıyorum. Öne çıkan teknik değişiklikler arasında yeni nesil paralel yürütme alt yapısı bulunuyor. Geleneksel global interpreter lock kısıtlaması opsiyonel hale getirilmiş; mevcut kodlar varsayılan davranışta çalışmaya devam edecek, ancak yeni bir derleme bayrağıyla çoklu iş parçacığı senaryolarında belirgin throughput artışı hedefleniyor. Erken benchmark sonuçları CPU-bound iş yüklerinde 2-5 kat hızlanma raporluyor. İkinci önemli başlık tip sistemi tarafında. Generic syntax, structural typing ve protocol tanımları üzerinde iyileştirmeler yapıldı. Çalışma zamanı tip doğrulaması için opsiyonel bir mod eklendi; production'da kullanıcılar bu modu yalnızca debug ortamlarında açmaları konusunda uyarılıyor. Üçüncü başlık standart kütüphane temizliği. Uzun süredir deprecate edilmiş onlarca modül kaldırıldı. Migrasyon rehberi resmi olarak yayınlandı ve otomatik kod taşıma aracı topluluk tarafından dağıtılıyor. Geriye dönük uyumluluk konusunda topluluk, 3.x ana hattının iki yıl daha uzun süreli destek alacağını duyurdu. Üretim sistemlerinde acele bir geçiş tavsiye edilmiyor; önce küçük servislerden başlanarak adım adım migrasyon önerilen yol olarak işaretlendi. Kaynak ekosistemi, kütüphane bakımcıları ve framework yazarları için uyum süresi gerekecek. Topluluk önümüzdeki haftalarda detaylı yol haritasını paylaşacak. Şu an için en sağlıklı yaklaşım, sürümü test ortamında değerlendirmek ve mevcut bağımlılıkların uyumluluk durumunu izlemek.