Üç farklı projede üç farklı mesaj kuyruğu sistemi kullandım: yüksek throughput'lu event streaming için Kafka, klasik task queue ve RPC için RabbitMQ, low-latency edge messaging için NATS. Şimdi her birini aynı ölçütler üzerinden karşılaştırıyorum. Ölçüt 1: Mesaj modeli. Kafka log-based bir sistem; mesajlar partition'larda offset bazlı tutulur, consumer kendi pozisyonunu yönetir. Bu, replay ve event sourcing senaryolarında muazzam bir avantaj. RabbitMQ klasik broker modeli kullanır; mesaj ack'lenince kuyruktan silinir, replay yapmak istersen ayrı bir mekanizmaya ihtiyaç var. NATS pub/sub odaklı ve fire-and-forget; JetStream eklentisiyle persistence ekleniyor ama Kafka kadar olgun değil. Ölçüt 2: Throughput. Kafka tek broker'da saniyede yüz binlerce mesaja kolayca ulaşır, partition sayısını artırarak yatay ölçeklenir. RabbitMQ tek node'da on binler seviyesinde, classic queue ile sınırlı, quorum queue daha iyi ama Kafka'ya yetişemez. NATS core protokolü inanılmaz hızlı, milyon mesaj/saniye seviyelerine çıkabiliyor ama persistence devreye girince düşüyor. Ölçüt 3: Latency. NATS açık ara birinci, microsecond seviyesinde. RabbitMQ tipik olarak millisecond altında. Kafka batch'leme yaptığı için latency biraz daha yüksek, default ayarlarda 5-10 ms civarında, tune edilince düşürülebilir ama throughput'tan ödün verirsin. Ölçüt 4: Operational complexity. NATS tek binary, dakikada kurulur, cluster yönetimi basit. RabbitMQ orta zorlukta, plugin ekosistemi geniş, cluster split-brain riskleri var. Kafka en karmaşığı; Zookeeper bağımlılığı KRaft ile kalktı ama partition rebalancing, retention policy, ISR yönetimi hâlâ uzmanlık ister. Ölçüt 5: Routing esnekliği. RabbitMQ açık ara birinci; exchange tipleri (direct, topic, fanout, headers) ile çok esnek routing senaryoları kurulur. Kafka topic bazlı, complex routing için consumer tarafında filtreleme gerekir. NATS subject hierarchy ile makul esneklik sunar. Ölçüt 6: Delivery guarantee. Üçü de at-least-once'ı doğru konfigürasyonla sağlar. Exactly-once Kafka'da transactional API ile mümkün ama overhead getirir. RabbitMQ publisher confirm + consumer ack ile at-least-once. NATS JetStream benzer garantiler veriyor. Karar matrisi: Event streaming, audit log, analytics pipeline ihtiyacın varsa Kafka. Complex routing, task queue, RPC tarzı iş yüklerin varsa RabbitMQ. Low-latency, edge messaging, IoT veya microservice ping-pong senaryosunda NATS. Kişisel notum: üçünü de aynı projede beraber gördüm. Kafka domain event'ler için, RabbitMQ background job'lar için, NATS servisler arası kontrol mesajları için. Doğru araç seçimi, mesaj profilinin yapısına bağlı; "hangisi daha iyi" sorusu yanlış, "hangi iş yükü için" sorusu doğrudur.