JavaScript'te closure konusunu üç farklı kursta üç farklı şekilde anlatılırken izledim. Her seferinde "anladım galiba" diyorum, sonra kendi başıma yazmaya çalıştığımda zorlanıyorum. Soyut tanımı ("bir fonksiyonun tanımlandığı scope'a erişimi koruması") ezberledim ama bu cümle bana hâlâ pratik bir mental model vermiyor. Gördüğüm tipik örnekler şunlardı: bir counter fonksiyonu, function makeCounter ile içinde let count = 0 tutulup return edilen iç fonksiyonun count'a erişebilmesi. Bu örneği yazdığımda çalışıyor, ama "niye böyle yapayım, count'u global koysam ne fark ederdi" sorusu kafamda dönüyor. İkinci tipik örnek: setTimeout içinde var ile for loop kullanınca hep aynı i değerini basıyor, let kullanınca her iterasyon kendi i'sini koruyor. Bu örnek closure'ı görmeme yardımcı oldu ama buradaki çözüm aslında let'in block scoping'i, closure değil gibi geliyor. Closure'ın özünü mü kaçırıyorum, yoksa örnek mi yanıltıcı? Benim için en uygun mental model arayışım şu sorulara cevap arıyor: 1. Closure ne zaman kasıtlı olarak kullanılan bir desen olur? Yani "bunu closure ile çözmem gerekiyor" dediğim bir senaryo varsa, hangi tip senaryodur? Module pattern, currying, memoization gibi adları görüyorum ama bunların pratik kullanımını yakalayamadım. 2. Closure ile encapsulation arasındaki ilişki nedir? Sınıfta private alan yapmak gibi mi düşünmeliyim, yoksa daha geniş bir şey mi? 3. Closure performans veya bellek açısından bir dezavantaj getirir mi? "Closure tutuyor, çöp toplayıcı temizleyemiyor" gibi şeyler okudum, bu pratikte ciddi bir sorun mu, abartı mı? 4. Closure'ı ne zaman "kullanmamak" gerekir? Sözgelimi React hook'larında stale closure problemi var diye okudum. Bu hata pattern'ini örnekle açıklayan biri var mı? İdeal cevap, basit bir tanım tekrarı değil; senin kafanda closure'ı oturtmana yardımcı olan somut bir kullanım örneği ile, "aha" anını yaratan açıklama olur. Hangi kaynak veya hangi örnek sende bu kavramı oturmuş hissi yarattı?