Bu soru kanıksanmış bir cevap üretiyor genellikle: "Python başla, syntax temiz, hızlı sonuç alırsın." Ama ben bu cevabın artık eksik olduğunu düşünüyorum. Yeni başlayan için doğru seçim, dilin sözdiziminden çok kişinin ne yapmak istediğine bağlı ve bu nüans çoğu zaman atlanıyor. Python'un avantajları net: girintiyle yapılan bloklama, syntax'ın doğal dile yakınlığı, hata mesajlarının okunabilirliği yeni başlayan için engelleri düşürüyor. Veri analizi, otomasyon, makine öğrenmesi gibi alanlara girmek isteyenler için neredeyse tartışmasız ilk tercih. Üç ay sonra elinde grafik üreten bir notebook olabiliyor ve bu motivasyonu canlı tutuyor. Ama JavaScript'in de gözden kaçırılan büyük bir avantajı var: anında görsel geri bildirim. Tarayıcı konsolunda bir alert atmak veya DOM'a bir buton eklemek, yeni başlayan için inanılmaz tatmin edici. Web bugünün ana platformu, ve yazdığın kodu telefondaki insanlara birkaç gün içinde göstermek, motivasyon açısından eşsiz. Benim takıldığım nokta şu: "hangisi daha uygun" sorusu aslında "neyi başarmak istiyorsun" sorusunun yerine konulmuş. Veri ve otomasyon ilgini çekiyorsa Python, görsel ve interaktif ürün yapmak istiyorsan JavaScript. Eğer cevap "emin değilim" ise, bence Python'un öğrenme eğrisi daha yumuşak olduğu için başlangıçta o, ama 3 ay sonra mutlaka diğerine de göz at. Siz hangisiyle başladınız ve geriye dönüp baksanız aynı tercihi yapar mıydınız? Özellikle mentorluk ettiğiniz yeni başlayanlara hangisini öneriyorsunuz?