Son bir yılda etrafımdaki yeni başlayanların büyük bir kısmı şunu söylüyor: "Madem yapay zeka kod yazıyor, ben neden bu kadar zaman harcayayım?" İlk başta bu argümana karşı çok katı bir savunma yapıyordum, ama dürüst olmak gerekirse artık biraz daha yumuşadım. Çünkü mesele bence "gereksiz mi gereksiz değil mi" ikilemine sıkışmış durumda ve aslında soru yanlış kuruluyor. LLM tabanlı bir asistana "şu fonksiyonu yaz" dediğinde aldığın çıktı, doğru kavramları bilmediğin sürece sana neredeyse hiçbir şey ifade etmiyor. Çıktıyı okuyabilmek için zaten temel kavramları, döngüleri, veri yapılarını, en azından bir API'nin nasıl çalıştığını bilmen gerekiyor. Yani araç hızlandırıyor ama anlamak hâlâ insana düşüyor. Beni asıl rahatsız eden şu: insanlar kod yazmayı değil, sadece kod yazma efektini öğreniyor. Bir hata aldığında neyi düzeltmesi gerektiğini bilmiyor, asistanın çıktısı çalışıyorsa mutlu, çalışmıyorsa elinde hiçbir kavramsal araç yok. Bu da uzun vadede daha kırılgan bir geliştirici nesli yaratıyor. Sizce yapay zeka asistanları, programlama öğrenmeyi gereksiz mi kılıyor, yoksa öğrenme sürecini daha kısa ama daha derin mi gerektiriyor? Yeni başlayan birine bugün ne tavsiye edersiniz: önce kavramlar mı, yoksa asistanla beraber öğrenme mi?