Forumda sık sık “less is more” diyenlerle “maximalism geri döndü” diyenleri karşı karşıya görüyorum. Açıkçası ben de tek bir tarafta değilim ve bu yüzden tartışmayı açmak istedim. Sade tasarımın güçlü tarafı net: bilişsel yük az, görev akışı hızlı, type hierarchy daha kolay kuruluyor. Ama her sade tasarım iyi tasarım demek değil. Çoğu zaman sadelik adına yapılan boşluklar, projeyi karaktersiz ve birbirine benzer hâle getiriyor. Detaylı, dokulu, katmanlı tasarımlar ise daha “sahiplenilen” bir his veriyor. Hikâye anlatma kapasitesi yüksek, marka kimliği daha güçlü oturuyor. Ama yanlış kurgulanırsa hızlı taranan bir arayüzde kullanıcıyı yorabiliyor, accessibility tarafında kontrast ve okunabilirlik sorunları çıkabiliyor. Benim görüşüm, sadelik/detay aksından önce “niyet” aksını konuşmak lazım. Bir başarı sayfası ile bir ürün katalog sayfası aynı yoğunlukta tasarlanmamalı. Brief açıkça tanımlandığında “sade mi detaylı mı” sorusu kendiliğinden cevaplanır gibi geliyor bana. Merak ettiğim: Sizce hangi proje tipinde sade tasarım açıkça kazanıyor, hangi tipte detaylı yaklaşım gerçekten daha iyi sonuç veriyor? Detaylı tasarımı sade görünmeye zorlamanın ne kadar yaratıcılığı kestiğini düşünüyorsunuz? Son zamanlarda gördüğünüz ve “bu kadarı tam yerinde olmuş” dediğiniz bir örnek varsa, neden o seviyede iyi olduğunu kısaca yazar mısınız? Tartışmaya katkı için somut örnekler çok değerli olur.