Bu rehber, UX dünyasına yeni adım atan ya da konuyu derinlemesine öğrenmek isteyen arkadaşlar için bir başlangıç haritası niteliğinde. Hangi kavramları, hangi sırayla öğrenmek tutarlı bir temel kurmana yardımcı olur, onu anlatmaya çalışacağım. 1. Kullanıcı kim İlk öğrenilmesi gereken şey, UX'in “kullanıcıyı tanıma” pratiğidir. Persona dokümanları, kullanıcı görüşmeleri, anket tasarımı, gözlem teknikleri buraya girer. Burada kritik nokta, kullanıcıyı kim olduğuyla değil, ne yapmaya çalıştığıyla tanımlamayı öğrenmek. Yani “25 yaşında öğrenci” yerine “sınava hazırlanırken kısa zamanda konu özeti bulmak isteyen biri” diye düşünmek. 2. Bilgi mimarisi İkinci adım bilginin nasıl gruplandırılacağını ve hiyerarşileneceğini öğrenmek. Kart sıralama yöntemi, ağaç testi, navigasyon yapısı, etiket tutarlılığı bu başlık altında. Bu kasları geliştirmeden yapılan tasarımlar, ne kadar güzel görünürse görünsün kullanıcının kaybolmasına yol açar. 3. Etkileşim tasarımı Üçüncü adım, kullanıcının arayüzle nasıl konuştuğunu kurgulamak. Durum geçişleri, geri bildirim, hata önleme, hata kurtarma, doğrulama mantıkları buraya girer. Burada accessibility de devreye girer: klavye odak yönetimi, ekran okuyucu uyumu, kontrast oranı. 4. Görsel tasarım temelleri Dördüncü adım, kompozisyon, hizalama, type hierarchy, renk teorisi, ızgara mantığı. Bunlar UI sayılsa da güçlü bir UX tasarımcısı için ayrı bir disiplin değil tamamlayıcı bir katmandır. 5. Araştırma ve doğrulama Beşinci adım, kullanılabilirlik testi, A/B testi, KPI takibi, MVP yaklaşımı. Burada tasarımın sezgiye değil, ölçülebilir kanıtlara dayanması gerektiği fikrini içselleştir. 6. Süreç ve işbirliği Altıncı adım, brief okuma, paydaş yönetimi, çift elmas yaklaşımı, jobs-to-be-done çerçevesi. Bir tasarımcının çıktısı kadar süreci nasıl yönettiği de işin niteliğini belirler. Kaba sıra olarak her başlığı 3-4 hafta arayla öğrenirseniz altı ay sonunda sağlam bir temele sahip olursunuz. İlk yıl içinde küçük tarafsız projelerde uygulayın, sonrasında bir mentor desteği almak öğrenmeyi en az %20 hızlandırıyor. Soruları altta yanıtlamaya çalışırım.