Son bir yıldır tasarım teorisi okumalarımı düzenli bir not defterine taşıyorum. Bauhaus döneminden bugüne kadar etkili olmuş birkaç manifestoyu ve teorik çerçeveyi karşılaştırmalı olarak okudum. Burada öne çıkan üç başlığı kendi yorumumla paylaşmak istiyorum. İlk grup, form-fonksiyon ilişkisini merkeze alan klasik manifestolar. Burada tasarımın amacı ihtiyaca cevap vermek, süslemenin minimuma indirilmesi, üretim sürecine saygı gibi temalar tekrar ediyor. Bu çerçevenin güçlü tarafı, mesleki disiplini netleştirmesi. Zayıf tarafı, kültürel ve duygusal katmanları küçümseme eğilimi. Bugün ürün tasarımı yapıyorsanız bu metinler hâlâ omurganızı kuruyor ama tek başına yetersiz. İkinci grup, kullanıcı merkezli yaklaşımın felsefi temellerini atan yazılar. Burada insanın algı sınırları, hata yapan kullanıcının suçlu değil tasarımın yetersiz olması, mental model kavramları öne çıkıyor. Bu çerçeve bugün UX disiplininin neredeyse standart sözlüğünü oluşturuyor. Eksik tarafı, sadece bireysel kullanıcıya bakıp sistemik bağlamı ihmal etmesi. %20 dolayında daha geniş bir sosyolojik okumayla zenginleştirilirse daha güçlü oluyor. Üçüncü grup, son yirmi yılın eleştirel tasarım, spekülatif tasarım gibi manifesto karakterli çerçeveleri. Bu çerçeve tasarımcıyı problem çözücüden çok soru sorucu olarak konumlandırıyor. Pratik proje teslimi açısından zor ama düşünsel olgunluk açısından çok besleyici. Senior tasarımcıların portföylerinde bu yaklaşımın izlerini görmek bana güven veriyor. Benim çıkardığım üst başlık şu: tek bir manifestoya sıkı sıkıya bağlanmak bir tasarımcı için risktir. Farklı manifestoları birbirinin karşıtı değil, birbirinin tamamlayıcısı gibi okumak gerekiyor. Hangi manifesto ya da teorik metin sizin pratiğinizi en çok değiştirdi? Hangi metni okuduktan sonra bir kararı farklı verdiniz? Tartışmaya katkı için somut anılar çok kıymetli olur.