Grafik tasarıma yeni başlayan ya da bir alanda derinleşmek isteyen üyeler için ücretsiz erişilebilecek kaynak tipleri üzerine bir derleme hazırladım. Tek tek platform önermek yerine, hangi tip kaynağa hangi öğrenme aşamasında ihtiyaç duyduğunu açıklamayı tercih ediyorum. Böylece arama yaparken bilinçli karar verebilirsin. 1. Temel kavramlar için video ders koleksiyonları Yeni başlıyorsanız önce kompozisyon, hizalama, kontrast, tekrar, yakınlık gibi temel görsel ilkeleri anlatan video serileri arayın. Bu tip kaynakları popüler bir video platformunda “grafik tasarım temelleri Türkçe” gibi geniş aramalarla bulabilirsiniz. Tek tek kanal önerisi vermiyorum çünkü kaliteli birden çok kanal var, kendi öğrenme tarzınıza uyanı seçmek daha doğru. 2. Renk teorisi için interaktif siteler Renk teorisi yazıyla zor öğrenilen bir konu. Tarayıcıdan açılan ücretsiz interaktif palet araçları ve harmoni alıştırması veren siteler bu eksiği güzel kapatıyor. Bu siteleri ararken “color theory practice” gibi geniş ifadeler kullanın. 3. Tipografi için kütüphaneler ve örnek koleksiyonları Tipografi öğrenmek için iki tip kaynak değerli: ücretsiz yazı tipi kütüphaneleri ve type hierarchy örnekleri sunan blog yazıları. Açık kaynak yazı tipleri arayarak hem kullanım için arşiv kurabilir hem de yazı tiplerinin sınıflandırmasını öğrenebilirsiniz. 4. Açık ders platformları ve üniversite arşivleri Bazı üniversitelerin açık ders platformlarında tasarım tarihi, görsel iletişim, baskı kültürü gibi konular ücretsiz erişime açık. Bu kaynaklar yüzeysel olmayan akademik bir derinlik veriyor. 5. Topluluk forumları ve geri bildirim grupları Öğrenmeyi hızlandıran en güçlü kaynak topluluk geri bildirimi. Kendi işinizi paylaşıp yapıcı eleştiri alabileceğiniz topluluklar, ders kadar değerli. Aktif Türkçe ve İngilizce gruplara üyeliğinizi her iki tarafta da sürdürmek perspektifinizi en az %20 genişletir. 6. Ücretsiz çalışma şablonları ve brief koleksiyonları Alıştırma için tarafsız tasarım brief'leri yayımlayan sayfalar var. Bu brief'leri çözüp portföyünüze koyarak ilk müşteri olmadan iş üretebilirsiniz. Kendi öğrendiğiniz ücretsiz kaynak tipini, marka adı vermeden hangi konuyu öğrendiğiniz bilgisiyle birlikte altta paylaşırsanız liste birlikte zenginleşir.