Tasarımla uğraşan herkes ilham kaybı denilen o tuhaf dönemi yaşıyor. Bende bu dönemler genellikle üç-dört haftada bir gelir ve birkaç gün sürerdi. Yıllar içinde kendime ait bir dizi küçük strateji geliştirdim. Hepsi her zaman işe yaramıyor ama birlikte bir kurtarma çantası oluşturuyorlar. Belki başkasına da işe yarar diye yazıyorum. İlk stratejim, ekran karşısından kalkıp dolaşmaya çıkmak oldu. Bunu basit görenler olabilir ama 30-45 dakikalık bir yürüyüş, başımdaki düğümleri açtığım için tasarım sürecimin ayrılmaz parçası. Şehir merkezinde değil de sessiz, ağaçlık bir rota daha çok yardımcı oluyor. İkinci stratejim, ekrana hiç bakmadan kâğıt üstünde küçük taslaklar çizmek. Hedefsiz, ölçüsüz, sadece ritim için. Bu egzersiz görsel sezgimi tekrar uyandırıyor. Kalem ve kâğıt etkisi, ne kadar dijital çalışılırsa çalışılsın hâlâ kıyaslanmaz bence. Üçüncü stratejim, kendi eski işlerime bakmak. Yapmaktan zevk aldığım iki ya da üç eski parçayı yan yana koyup neden o anlarda akıcı çalıştığımı hatırlamak. Bu, “üretemiyorum” hissinin kalıcı olmadığını bana her seferinde hatırlattı. Dördüncü stratejim, ilham kaynağı olarak tasarım dışı disiplinlere bakmak. Mimari fotoğrafları, sanat tarihi kitapları, bilimsel illüstrasyonlar gibi kaynaklar tasarım odaklı portföy platformlarından %20 daha besleyici geliyor bana. Çünkü tasarım akışlarına bakınca taklit refleksi devreye giriyor, oysa farklı bir disiplin yeni bir lens veriyor. Beşinci stratejim, küçük ve önemsiz bir ek proje başlatmak. Ana işten dikkati dağıtmak yerine, hiç bir hedefi olmayan, kimseye gösterilmeyecek bir egzersiz benim için kurtarıcı oluyor. Mesela bir yazı tipinin tüm harflerinden küçük desenler türetmek gibi. Altıncı stratejim, dinlenmeyi pazarlık etmemek. Uyku, beslenme, su tüketimi bozuk olan bir tasarımcının ilham eksikliği yaşaması son derece doğal. Bu basit ama hep ihmal ettiğim bir gerçek. Son olarak, ilham kaybını bir “problem” olarak değil, dinlenme sinyali olarak görmeyi öğrenmek. Sizin işe yarar bulduğunuz kişisel stratejiler neler? Birlikte küçük bir liste çıkarmak güzel olabilir.