Geceleri gökyüzüne baktığımda aklıma hep aynı düşünce takılıyor: bu kadar yıldız, bu kadar gezegen varken sadece bizim mi olduğumuza inanmak bana çok zor geliyor. Bilim insanları yıllardır ötegezegen arıyor, yaşanabilir kuşakta dönen kayaç gezegenlerin sayısı sürekli artıyor. Sadece kendi galaksimizde milyarlarca yıldız sistemi bulunuyor ve gözlemler her geçen yıl yeni adaylar ekliyor. Benim merak ettiğim asıl konu şu: yaşamı sadece karbon temelli ve sıvı su gereksinen bir model üzerinden mi düşünmeliyiz, yoksa farklı kimyasal temellere de açık olmalıyız? Mesela bir buzlu uydunun yüzey altı okyanusunda hidrotermal bacaların etrafında mikrobiyal yaşam ihtimali bana hiç de uzak gelmiyor. Avrupa, Enceladus gibi cisimler bu açıdan çok ilginç hedefler. Öte yandan zeki bir uygarlığa rastlama olasılığı bambaşka bir tartışma. Drake denklemine baktığımda bile sonuç tahminin nasıl yapıldığına göre tamamen değişiyor. Bazı arkadaşlar Fermi paradoksunu çok ciddiye alıyor, bazıları ise sinyalleri yakalayacak kadar uzun süredir dinlemediğimizi söylüyor. Galaktik mesafeleri ve sinyal zayıflamasını düşününce ikinci görüş bana daha mantıklı geliyor. Sizin yaklaşımınız ne yönde? Mikrobiyal yaşam ihtimali kuvvetli mi, yoksa zeki uygarlıkların da yakın komşumuz olabileceğine ihtimal veriyor musunuz? Yaşanabilirliği belirleyen kriterleri tartışırken hangi parametreleri en kritik buluyorsunuz, sıvı su mu, atmosfer kompozisyonu mu, manyetosfer mi? Görüşlerinizi merak ediyorum, özellikle amatör gözlemciler arasında bu konuda yapılan sohbetler hep çok keyifli oluyor.