Bir tartışmada arkadaşımla anlaşamadık, kesin bir cevap arıyorum. Çocukluğumdan beri güneş sistemindeki en büyük gezegenin Jüpiter olduğunu biliyordum. Ancak arkadaşım, Satürn'ün halkalarıyla birlikte ölçüldüğünde aslında daha büyük olduğunu, hatta hacim hesaplamasında halkaların da dikkate alınması gerektiğini söyledi. Benim aklımdaki bilgi şu: Jüpiter çap olarak yaklaşık 140 bin kilometre, Satürn ise 120 bin kilometre civarında. Kütle olarak da Jüpiter, Satürn'den belirgin biçimde daha ağır. Yani hem hacim hem kütle Jüpiter lehine gibi görünüyor. Ama halkaları işin içine kattığımızda durum gerçekten değişir mi? Halkalar gezegenin parçası mı sayılır, yoksa ayrı bir uydu sistemi gibi mi değerlendirilir? Astronomik tanım itibarıyla bir gezegenin boyutu nasıl ölçülüyor? Atmosferinin nerede bittiği nasıl belirleniyor? Bir de manyetosfer büyüklüğü konusu var. Jüpiter'in manyetosferi çok geniş bir bölgeyi kaplıyor, Satürn'ünki de büyük ama daha küçük. Manyetosferi gezegenin büyüklüğü olarak saymak mantıklı değil herhalde. Kısaca, doğru cevap nedir ve hangi kriterle ölçtüğümüze göre değişir mi? Bu konuyu bir kez ve net olarak anlamak istiyorum, ileride başkasına da doğru bilgiyi aktarabilirim.