Yıllar önce, küçük bir kasaba civarında, gözlem hobimin daha çok yeni başladığı bir akşamdı. O zaman 130 mm açıklıklı bir Newton teleskobum vardı, üçayağı biraz titrek, ama benim için dünyanın en değerli aletiydi. Hava şartları o akşam beklenmedik biçimde temizdi, jet stream sakin, atmosfer durulmuş gibi hissediyordum. Jüpiter doğuda alçaktan yükselmeye başlamıştı. İlk dakikalarda görüntü beklediğim gibi sönüktü. Atmosferin dalgalanması belirgindi, gezegen titrek bir top gibi görünüyordu. Sabırla bekledim, çünkü deneyimli arkadaşların bana sürekli söylediği şey buydu, atmosferin durulduğu anları yakalamak gerek. Yarım saat sonra teleskobu daha yüksek bir yere kaldırdım, daha kararlı bir görüntü almaya başladım. Kuşaklar belirginleşti, kuzey ekvator kuşağı koyu bir bant olarak göründü, sonra güney bölgesinde alışılmadık bir oval şekil dikkatimi çekti. Başlangıçta gözlerimin bana oyun oynadığını sandım. Birkaç dakika daha baktım. Sonra tekrar baktım. Büyük Kırmızı Leke oradaydı. Kitaplardan bildiğim, fotoğraflarda bin kez gördüğüm o oval, kendi teleskobumdan kendi gözümle bana bakıyordu. O an gerçekten içimde bir şeyin değiştiğini hissettim. Yüzlerce milyon kilometre öteden, kendi ellerimle topladığım fotonlarla, o devasa fırtınaya bakıyordum. O akşam not defterime kötü bir el yazısıyla pek çok şey karaladım. Sadece teknik gözlem notları değil, hislerimi de yazdım. Çocukken büyüklerimden duyduğum hikayelerin gerçek olduğunu görmek gibi bir şeydi. Sonraki yıllarda çok daha büyük açıklıklarla, çok daha kararlı atmosferlerde Jüpiter gözlemledim. Daha keskin görüntüler aldım, hatta dijital fotoğrafladım. Ama hiçbir gözlem o ilk akşamki kadar derinden gelmedi. Bu yüzden başlangıçtaki arkadaşlara her zaman söylüyorum: kendi gözünüzle gördüğünüz ilk büyük leke, ilk halka, ilk kümenin asla yerini tutacak başka bir an olmaz. Sizin böyle bir ilk gözlem anınız var mı, paylaşmak ister misiniz? Hangi cisim sizi o ilk anda en çok etkiledi?