Ekvatoryal monturalı bir teleskobun en kritik kurulum adımı kutup hizalamasıdır. Doğru yapılmadığında gözlem boyunca sürekli düzeltme yapmak zorunda kalırsınız, astrofotografi yapıyorsanız kareler bozulur. Bu rehberde sahada uyguladığım sıralı yöntemi paylaşıyorum. Adım 1: Konum hazırlığı. Mümkünse düz bir zemin seçin, üçayağın bir bacağı kuzeyi gösterecek şekilde yerleştirin. Üçayağın tesviyesini su terazisi ile kontrol edin. Tesviye bozuksa hizalama doğru olsa bile takip hatası birikir. Adım 2: Enlem ayarı. Monturanın enlem skalasını bulunduğunuz coğrafi enleme ayarlayın. Bu değer için telefonunuzdaki konum bilgisini ya da harita uygulamasını kullanabilirsiniz. Enlem cıvatasını sabitleyin. Adım 3: Kaba kuzey hizalama. Polaris yıldızını çıplak gözle bulun. Monturanın RA eksenini Polaris yönüne kaba olarak çevirin. Pusula kullanırsanız manyetik sapma düzeltmesini hesaba katın, bölgenize göre birkaç derece fark eder. Adım 4: Polar finder kullanımı. Eğer polar finder okülerinizde tarih ve saate göre yıldız konum şablonu varsa kullanın. Gözlem saatine göre Polaris konumunu belirleyin ve azimut ve yükseklik vidalarıyla bu konuma getirin. Yıldızın şablondaki dairenin içinde belirlenen noktaya oturması yeterli. Adım 5: Drift hizalama doğrulaması. Daha hassas sonuç için drift yöntemi uygulanır. Gök ekvatoruna yakın bir yıldız seçin, RA ekseninde takip açıkken DEC ekseninde sapmayı izleyin. Yıldız zamanla kuzeye sürüklenirse hizalama batıya kayık, güneye sürüklenirse doğuya kayık. Azimut vidasıyla düzeltin. Ardından doğuda alçak bir yıldıza geçin, benzer prosedürü yükseklik için uygulayın. Adım 6: Sıkma ve son kontrol. Bütün vidaları sıkın, ancak aşırıya kaçmadan. Bir hedef yıldıza yöneltip 10 dakika takipte kalın. Yıldız okülerin merkezinde sabit kalıyorsa hizalama görsel gözlem için yeterli, astrofotografide daha hassas ayar gerekebilir. Pratik notlar: Polaris göksel kutuptan yaklaşık üçte ikisi derece kadar uzakta, bu yüzden Polaris üzerine kilitlenmek yetmez, polar finder şablonu önemli. Gözleminizi sıcaklık değişiminin azaldığı saatlerde başlatın, soğuyan teleskop tüpü ile hizalama daha kararlı oluyor. Şehir içinde Polaris görünmüyorsa bireysel yıldız üzerinden hizalama yapabilirsiniz, bu durumda drift yöntemi tek seçenektir. Sizin sık karşılaştığınız hizalama hataları neler? Özellikle taşınabilir kurulumlarda her seansta sıfırdan yapılan hizalamayı hızlandıracak püf noktalarınızı bekliyorum.