Birkaç haftadır gelgit konusunu anlamaya çalışıyorum ama bir noktada takıldım, yardım istiyorum. Temel bilgi olarak Ay'ın kütleçekiminin Dünya'daki suyu çektiğini, bunun da gelgit yarattığını biliyorum. Aynı zamanda Güneş'in de katkısı olduğunu, dolunay ve yeni ay zamanlarında gelgit genliğinin artıp ilk dördün ve son dördünde azaldığını okudum. Denediğim şey şu oldu: bir takvim açtım, son üç ayın gelgit verilerini bir sahil noktası için indirdim. Ay evreleri ile genlik arasındaki ilişkiyi görmeye çalıştım. Beklediğim üzere yeni ay ve dolunay zamanlarında bahar gelgitleri görüldü, dördünlerde apojeye yaklaşırken azaldı. Buraya kadar bekleneni gördüm. Kafamı karıştıran şey şu. Bir günde iki yüksek ve iki alçak gelgit oluyor. Yani Ay'ın olduğu taraftaki kabarma anlaşılır, çünkü Ay suyu çekiyor. Peki Dünyanın diğer tarafındaki kabarma neden oluşuyor? Ay oradan çekmiyor ki. Açıklamaları okudum, merkezkaç kuvveti deniyor, ya da Ay'ın Dünyanın merkezini çekmesi ama suyu daha az çekmesi deniyor. İkisi de tam oturmuyor. İkinci sorum: Ay yörüngesi elips olduğu için Dünyaya yakın olduğu ve uzak olduğu zamanlar oluyor. Perige zamanı dolunaya denk gelirse ne kadar büyük etki yaratıyor? Bu özel duruma bir isim var mıydı? Üçüncüsü, gelgitin coğrafi yapıya göre çok değişmesinin nedeni ne? Aynı kıyıda bile yerden yere farklı genlik görülüyor. Bu farkı yaratan etken sadece basen şekli mi yoksa başka bir mekanizma daha mı var? Konuyu kavramsal olarak temiz şekilde açıklayan birine ihtiyacım var. Matematiksel formüller olabilir ama önce kavramsal resmi oturtmak istiyorum. Kaynak önerirseniz onlara da bakarım.