CCD fotometrisinde ham görüntüden bilimsel veri çıkarmak, kalibrasyon çerçevelerinin doğru hazırlanmasına bağlı. Bu kılavuzda bias, dark ve flat çerçeveleri için izlediğim akışı paylaşıyorum. Hedef, sistematik gürültüleri minimize ederek piksel başına foton akısını mümkün olduğunca doğru kestirmek. 1. Bias çerçeveleri Bias, sıfır pozlama süresinde okuma elektroniklerinin sabit ofsetini ölçer. Tipik olarak 30 ila 50 adet bias frame alıyorum. Hepsini median kombinasyonla birleştirip bir master bias üretiyorum. Median tercih sebebim, kozmik ışın izlerini ve seyrek anormal okumaları doğal olarak filtrelemesi. Çerçeve sayısı arttıkça master bias gürültüsü 1/sqrt(N) oranında düşüyor, bu yüzden 50 adet pratikte iyi bir denge. 2. Dark çerçeveleri Dark akımı sıcaklığa çok duyarlı. Sensör sıcaklığını sabitleyip bilim pozlamasıyla aynı süre dark almak en güvenli yol. Eğer scaling yapacaksanız ölçek katsayısının doğrusal olduğu sıcaklık aralığında çalıştığınızdan emin olun. Ben genellikle 20 ile 30 arası dark çerçeve alıyorum, master bias çıkartıldıktan sonra median kombinasyon uyguluyorum. Sıcak pikselleri tespit etmek için master dark histogramında 5 sigma üzerini ayrı bir maske olarak kaydediyorum. 3. Flat çerçeveleri Flat, optik yoldaki vinyetlemeyi, toz halkalarını ve piksel başına kuantum verimi farklarını düzeltir. Twilight flat ya da panel flat tercih edebilirsiniz. Pozlama süresini, sensörün doğrusal aralığının yaklaşık yüzde 50 yüzde 60 dolduracağı şekilde ayarlıyorum. Doyma noktasına yaklaşmak doğrusal olmayan davranışa yol açar. Her filtre için ayrı flat seti gerekli. Master flat üretmeden önce her flat frame bias ve scale edilmiş dark ile düzeltiliyor, sonra her biri kendi medyanına normalize edilip kombinasyon uygulanıyor. 4. Uygulama sırası Bilim çerçevesinden master bias çıkar, ardından scale edilmiş master dark çıkar, sonuçta master flat ile böl. Bu sırayı bozmamak çok önemli, aksi halde dark ve bias bileşenleri flat içine sızabilir ve düzeltme bozulur. 5. Pratik kontroller Kalibrasyon sonrası bilim çerçevesinde arka plan histogramının düzgün ve düşük yamuklukta olması gerekiyor. Eğer flat sonrasında kenarlarda hâlâ parlaklık eğimi varsa flat kaynağınız üniform değil demektir. Doyum yakınında piksellerde renk değişimleri görürseniz flat poz süresini düşürün. Kendi akışınızda farklı tercih ettiğiniz adımlar varsa paylaşırsanız sevinirim. Özellikle düşük SNR koşullarında dark scaling stratejileriniz konusunda yorumlarınızı bekliyorum.