Türkiye'deki ortaöğretim ve lise programlarında astronomi konularının kapsamı yıllardır tartışılıyor. Fen bilgisi ve fizik ders saatlerinin sınırlı olması, astronomik konuların çoğu zaman dar bir bölüm olarak işlenmesine yol açıyor. Güneş sistemi temel bilgileri verildikten sonra ileri konular, örneğin yıldız evrimi, galaksi yapısı, kozmoloji, çoğu öğrencinin sadece üniversitede ya da hiç karşılaşmadığı başlıklar olarak kalıyor. Üniversite tarafında durum daha farklı. Belirli bölümlerde astronomi ve astrofizik programları var ve nitelikli akademisyenler yetişiyor. Ancak bu programların sayısı ve kapasitesi sınırlı, ülke geneli düşünüldüğünde astronomi okuyabilen öğrenci oranı çok düşük. Disiplinlerarası geçiş, mesela fizik mezunu birinin astrofizik yüksek lisansına geçişi, mümkün ama bilgi açığını kapatmak ciddi ek emek gerektiriyor. Amatör astronomi ekosistemi son yıllarda büyüdü. Sosyal medya ve özel gözlem kulüpleri sayesinde halkın ilgisi artıyor. Ancak bu büyüme, müfredatın yetersizliğini telafi edecek bir alternatif değil. Ciddi bir kavrayış için kümülatif eğitim şart. Benim sormak istediğim sorular şunlar: Müfredata eklenmesi gereken en kritik konu hangisi olur? Sadece içerik mi mesele, yoksa öğretim yöntemleri de en az içerik kadar önemli mi? Okul gözlem etkinlikleri, öğrenci kulüpleri ve halka açık gözlemevi ziyaretleri ne kadar etkili olabilir? Sizin kendi öğrencilik yıllarınızda aldığınız astronomi içeriği bugün yeterli buluyor musunuz, ne eksikti?