Selamlar. Bir süredir 2D animasyona ciddi bir şekilde başlamak istiyorum, ama yazılım seçiminde takıldım. Topluluktan deneyimli arkadaşlardan tavsiye almak istedim. Durumum şöyle. Çizimde orta seviyedeyim, anatomi ve perspektif konusunda eğitim aldım. Tablet'im var, giriş seviyesi bir model. Bilgisayarım yeni değil ama orta seviye iş çıkartıyor. Araştırırken kafamı karıştıran iki ana yaklaşım var. Birinci yaklaşım vektör tabanlı 2D animasyon yazılımları. Tween özellikleri sayesinde keyframe arası kareler otomatik üretiliyor, üretim hızı yüksek. Ama bazı yorumlarda 'cansız' ya da 'flash benzeri' bir his verdiği söyleniyor. Karakter rig kurulup pose to pose çalışılıyor. İkinci yaklaşım raster tabanlı, frame frame çizim odaklı yazılımlar. Onion skin desteği güçlü, geleneksel animasyon hissi veriyor. Ama her kareyi elle çizmek yorucu, ilerleme yavaş. Benim hedefim uzun vadede karakter odaklı kısa filmler yapmak. Acil para kazanma derdim yok, gerçekten temelimi sağlam atmak istiyorum. Sorularım: İlk öğrenme aşamasında hangi yaklaşımı önerirsiniz? Frame frame ile başlayıp sonra vektör tarafına geçmek mi mantıklı, yoksa tersine vektörden başlayıp temel yapıyı kavradıktan sonra frame frame'e geçmek mi? Başlangıçta birden fazla yazılım denemek karışıklık yaratır mı, yoksa bir tanesine bağlanıp ileride değiştirmek daha mı zor olur? Ücretsiz ve açık kaynak seçenekler başlangıç için yeterli mi, yoksa ileride lisanslı bir yazılıma geçmek gerekecek mi? Bu konuda öğrenmenin yazılıma bağlı olmayan kısmı hangi oranda? Son olarak, yazılım öğrenmeden önce kağıt kalemle frame frame egzersizleri yapmak ne kadar değerli? Bazı eski yorumlarda 'önce kağıtta öğren' deniyor, ama dijitale geçişin de kendi öğrenme eğrisi var sanırım. Deneyiminizle paylaşacaklarınız için şimdiden teşekkürler. Cevaplara göre kararımı verip yola koyulacağım.