Son aylarda yeni nesil mesh sıkıştırma teknolojilerini animasyon pipeline'ında deneme fırsatım oldu. Geleneksel poligon optimizasyonu ile karşılaştırarak gözlemlerimi paylaşmak istiyorum. Genel yaklaşım farkı Geleneksel pipeline'da modeller manuel LOD seviyeleri ile kuruluyor. Yüksek poligon kaynak modelden başlayıp 50 bin, 20 bin, 5 bin poligonluk varyantlar oluşturuluyor. Kamera mesafesine göre engine bu varyantlar arasında geçiş yapıyor. Yeni nesil sıkıştırma teknolojileri ise tek bir yüksek detaylı modeli sahnede tutuyor, render anında piksel düzeyinde gerekli detayı çıkartıyor. Manuel LOD üretmeye gerek kalmıyor. Üretim hızı İlk fark üretim hızında. Manuel LOD üretmek karakter başına 4-8 saatlik bir iş. Yeni yaklaşımda bu süre sıfıra iniyor. Modelleyici sadece kaynak modeli teslim ediyor. Bu, küçük ekipler için ciddi kazanç. Ancak şunu belirtmem lazım: animasyonlu karakterler için bu sıkıştırma teknolojileri henüz statik objeler kadar olgun değil. Karakter deformasyonunda kareden kareye stabilite sorunları yaşadım, özellikle yüz mimiklerinde dalgalanmalar oluşuyor. FPS ve render süresi Statik environment'larda fark çarpıcı. 8 milyon poligonluk bir kaya öbeğini sahneye koymak eskiden imkansızken şimdi 60 fps'te akıyor. Karakter animasyonu sahnelerinde ise eşit poligon sayısında geleneksel LOD pipeline'ı hâlâ daha öngörülebilir performans veriyor. Yeni teknoloji bazı karelerde fps düşüşü gösterdi, profiler kullanmadan nedenini anlamak zor. Dosya boyutu Kaynak dosyalar büyüyor, çünkü yüksek detaylı modeller olduğu gibi pakete giriyor. Build boyutu projeye göre yüzde 30-50 arası arttı. Mobil hedefler için bu önemli bir handikap. Işıklandırma uyumu Geleneksel LOD pipeline'ında normal map'ler önceden baked olduğu için ışıklandırma stabil. Yeni nesil teknolojide mikro detay piksel düzeyinde geldiği için bazı shading durumlarında yüzeyde gürültü görünüyor. Anti-aliasing ayarlarını yüksek tutmak gerekiyor, bu da GPU yükünü artırıyor. Kim için uygun Mimari görselleştirme, statik environment ağırlıklı yapımlar için yeni teknoloji büyük zaman tasarrufu sağlıyor. Karakter ağırlıklı bir animasyon serisi yapıyorsanız geleneksel LOD pipeline'ı şu an daha güvenli. İki yıl içinde bu denge değişebilir. Son değerlendirme Teknoloji etkileyici ama animasyon karakterleri için olgunlaşma süreci tamamlanmamış. Statik prop ve environment için bugünden tercih edilebilir, karakter için bir süre daha klasik yöntem önümüzde duracak gibi. Hibrit pipeline kurmak, yani karakterleri klasik LOD ile environment'ı yeni teknoloji ile yönetmek bence şu an için en mantıklı yol.