Bu soruyu kendime defalarca sordum, kesin bir cevaba ulaşamadım. Belki ortak akılla biraz daha netleşir diye buraya açmak istedim. Önce hikaye anlatımının ne demek olduğunu kabaca tanımlayalım. Bana göre bir karakterin iç dünyasını izleyiciye geçirmek, duygusal bir yay kurmak ve sahneyi sahneye akıcı bağlamak demek. Bu açıdan bakınca araç seçimi gerçekten farklılaşıyor. 2D'nin gücü duygu yoğunluğunda kendini gösteriyor bence. Yüz mimikleri elle çizildiği için animatör her karede ifadeyi sıfırdan yorumlayabiliyor. Bir gözyaşının düşüşü 24 farklı kare ile farklı tempoda anlatılabiliyor. Sınır çizgisinin kalınlığı bile duyguya hizmet ediyor. Geniş alanlı renk lekeleri arka planı sadeleştirip karaktere odaklanmayı kolaylaştırıyor. 3D ise mekan ve atmosferin hikayenin parçası olduğu yapımlarda öne çıkıyor. Bir oda dolusu detay, ışığın gün içinde değişmesi, kamera akıcılığı izleyiciyi sahneye çekiyor. Karakterin duygusunu çevre üzerinden anlatmak 3D'de doğal. Bir karakter üzgünken yağmurun başlaması, ışığın soğuk tona kayması atmosferik anlatımı güçlendiriyor. Ama 3D'nin yüz animasyonunda zaman zaman tıkanma yaşadığını da gözlemliyorum. Belirli rig kalıplarının dışına çıkmak zor, animatör elinin uzandığı yere kadar gidebiliyor. 2D'de bu sınır yok, kalem kağıt gibi serbestiyet var. Diğer bir nokta da izleyici alışkanlığı. Genç izleyici 3D'ye daha aşina, klasik 2D estetiğini bazen 'eski' bulabiliyor. Bu sanatsal değil ama ticari açıdan önemli bir veri. Benim varmaya başladığım sonuç şu: hikayenin ölçeği ve atmosfer ağırlığı 3D'yi gerektiriyorsa 3D, karakter iç dünyası ve poetik tempo merkezdeyse 2D daha güçlü duruyor. İkisinin arasında kalanlarda da hibrit çözümler iyi çalışıyor. Siz hangi yapımları izlediğinizde 'bu hikaye başka türlü anlatılamazdı' diye düşünüyorsunuz? Tercih ettiğiniz tekniğin hikaye anlatımına özgün katkısını anlatabilir misiniz?