Bu konuyu konuşmak istiyorum çünkü son izlediğim birkaç animasyon yapımında aynı karakter şablonlarıyla tekrar tekrar karşılaştığımı fark ettim. Komik tombul yan karakter, sırtında bir geçmişi olan asık suratlı yan karakter, başta tembel görünen ama aslında zeki ana karakter, sahnenin son anında ortaya çıkan beklenmedik kurtarıcı. Liste uzayıp gidiyor. Bu klişeler nereden geliyor? Birkaç olası kaynak görüyorum. İlki üretim güvenliği. Stüdyo bütçesini geri almak için izleyici tarafından tanıdık karakter şablonları kullanmak istiyor. Yeni karakter denemek risk, klişe karakter ise denenmiş ve test edilmiş bir kalıp. Studio executive'ler risk almaktan çekiniyor. İkincisi pazarlama. Bir karakter şablonu izleyici tarafından beğenildiyse o şablonun fan base'i var, merchandise üretilebilir, sequel yapılabilir. Karakter ne kadar 'sevimli' bir şablona yaklaşırsa o kadar ticari potansiyeli yüksek oluyor. Bu da yeniliği baskılıyor. Üçüncüsü yazım kalıpları. Senaryo yazım eğitimleri klasik üç perde yapısına dayanır ve bu yapının karakterleri de kendi kalıplarını taşır. Mentor karakter, sidekick karakter, antagonist arc'ı belirli bir şablona oturuyor. Bu şablonların dışına çıkmak zor çünkü hikaye anlatım dili buraya alışmış. Dördüncüsü izleyici beklentisi. İzleyici tanıdık bir şeye yöneliyor. Tamamen alışılmadık bir karakter izleyiciyi yabancılaştırabiliyor. Box office odaklı yapımcılar bu riski almak istemiyor. Ama şunu da söylemek lazım, klişe karakterlerin önüne geçen yapımlar da var. Bağımsız animasyon filmlerinde, festival sirkülasyonunda dolaşan kısa metrajlarda çok orijinal karakter tasarımları görüyoruz. Bunlar büyük stüdyo formatından çıkmadığı için risk almaya açıklar. Sorun belki büyük stüdyo formatındaki risk algısı. Benim umudum hibrit modellerde. Büyük bütçeli yapımlar ana karakterlerinde klişe kalsa da yan karakterlerde denemeler yapabiliyor. Bir kısa metraj olarak çekilen pilot bölümler izleyiciyi yeni karakterlere alıştırabiliyor. Streaming platformlarının daha kısa sezon yapısı da deneyselliğe açık alanlar açıyor. Siz son zamanlarda klişe kalıbı kıran karakterler gördünüz mü? Hangi yapımlarda izleyici beklentisinin dışına çıkıldığını fark ettiniz? Yoksa siz de benim gibi 'aynı film farklı renk' hissi mi yaşıyorsunuz?