Bu öneriyi bir süredir yazmayı düşünüyordum, sonunda toparlayıp paylaşmaya karar verdim. Forumda animasyon başlığını takip eden biri olarak son aylarda bir gözlem yaptım: tartışmalar genelde aynı yüzeyde dönüyor. Neyi kastediyorum açıklayayım. Çoğu başlık şu kalıplarda akıyor: '2D mi 3D mi', 'hangi yazılım daha iyi', 'sektör neden gelişmiyor'. Bu konular önemli ama ayda 4-5 kez tekrarlanınca özgün katkı yapmak güçleşiyor. Bunun yanında teknik derinlik isteyen başlıklar açıldığında yeterli yanıt gelmiyor. Mesela bir rigging constraint sorusu açılıyor, bir iki yorum geldikten sonra başlık tıkanıyor. Çünkü o spesifik konuda derinlik isteyen kullanıcı küçük bir kitle. Benim önerim şu yapıda: Mevcut animasyon ana bölümünün altında iki alt bölüm açılabilir. Birincisi 'genel animasyon tartışma'. Burada hangisi daha iyi, sektör tartışmaları, yeni yapım duyuruları, izleyici tepkileri gibi konular kalabilir. Yüzeysel olması sorun değil, çünkü topluluk kaynaşması için bu tip içerikler şart. İkincisi 'teknik animasyon derinlik'. Burada sadece spesifik teknik sorular yer alır. Rigging, animation, pipeline, simulation, lighting, rendering, compositing gibi alt etiketler olabilir. Soru açan kullanıcı hangi alt etiketin altında yer aldığını seçer. Bu bölümde yorum yapanların belli bir teknik seviyede olması beklenir, soru-cevap formatı korunur. Bu ayrımın faydaları: Yeni başlayanlar genel bölümde rahat soru sorabilir, ezilmez. İleri seviye animator'lar teknik bölümde derinlikli tartışma yapabilir, tekrara düşülmez. Farklı uzmanlık alanları kendi alt etiketinde toparlanır, rigging sorusu animator'ların gözünden kaçmaz. Forum arşivi olarak değerli içerik birikir, ileride benzer soru soran biri kolay çözüm bulur. Potansiyel itirazlar ve cevaplarım: 'İki bölüm trafiği böler, başlık sayısı azalır.' Doğru ama kaliteli içeriğin artması nicelikten önemli. Mevcut tartışmaların yarısı tekrar. 'Teknik bölümün moderasyonu zor.' Doğru, bu yüzden topluluğun gönüllü olarak bu bölümü etiketleyebileceği bir flag sistemi olabilir. Off-topic mesajlar genel bölüme taşınır. 'Yeni başlayanlar teknik bölüme yazarsa ne olur.' Şablon bir mesaj olabilir: 'Teknik bölüm spesifik soru içindir, genel sorularınız için lütfen genel bölüme yazın.' Yumuşak yönlendirme. Maliyet açısından bu önerinin uygulanması çok büyük bir yatırım değil. Mevcut forum yapısında alt forum açmak teknik olarak basit, asıl iş etiket yapısının oturması ve kullanıcı alışkanlığının değişmesi. Topluluğun ne dediğini merak ediyorum. Benzer ayrımı diğer disiplin forumlarında gördüm ve işe yaradığını gözlemledim. Burada da denenmeye değer. Katılıyor musunuz, yoksa farklı bir çözüm mü öneriyorsunuz? Yorumlarınızı bekliyorum.