Bunu yazarken hâlâ içim sızlıyor ama belki başkasına ders olur diye paylaşmak istedim. İlk ciddi kısa animasyon projemi bitirmek üzereydim. 90 saniyelik bir parça, üç ay üzerinde çalışmıştım. Karakter tasarımından storyboard'a, animation'dan compositing'e kadar her şeyi tek başıma yapıyordum. Final render gecesi. Hesabıma göre tüm sahneler bitmiş, sadece render kuyruğuna bırakmak kalmıştı. Saat gece on civarındaydı. Yorgundum ama heyecanlıydım. Render manager'ı kurdum, 14 sahne sırayla render alacaktı. Tahmini süre 8 saat olarak çıkıyordu. 'Sabah uyandığımda bitmiş olur' dedim ve makineyi açık bıraktım. Gece bir ara susuzluktan uyandım, ekrana baktım, ilk sahne yarılanmış, yeşil progress bar yavaşça ilerliyordu. İçim rahat etti, tekrar yattım. Sabah uyandığımda saat 9'du. Heyecanla bilgisayarın başına gittim. Ekranda kırmızı uyarı pencereleri vardı. Render sekiz sahnenin altıncısında çökmüştü. Hata mesajı 'out of memory' diyordu. Daha kötüsü, çöken sahnenin çıktı dosyaları yarım kaydedilmişti, ve render manager kaldığı yerden değil baştan başlatmıştı. Üçüncü sahnenin tüm output frame'leri eski tarihten kalan dosyalarla karışmış, tutarsız bir output klasörü ortaya çıkmıştı. Sahnelerimi tek tek açıp neyin bozuk neyin sağlam olduğunu kontrol etmek 4 saat sürdü. Üç sahneyi yeniden render etmem gerekti. Bir sahnede ise scene file'ın auto-save'i devreye girmiş ve son saatlik animation çalışmamı kaybetmişim. Yaklaşık 7 saniyelik bir kısmı yeniden animate ettim, iki gün sürdü. Bu deneyimden sonra hayatımı değiştiren birkaç kuralım oldu. Birincisi, hiçbir render'ı denetimsiz bırakmamak. Uzun render'larda bile her sahnenin bittiğine bakıp sonrakini elle başlatıyorum artık. Otomasyon güzel ama hataları gizliyor. İkincisi, render output'larını her sahne için ayrı klasöre yazmak ve append yerine overwrite seçeneğini kapatmak. Frame numaralandırmasında zero-padding kullanıyorum ki dosyalar alfabetik sırada doğru sıralansın. Üçüncüsü, kritik render'lardan önce sahneyi optimize etmek. Polygon count, texture resolution, light count, particle count, hepsini gözden geçirip gereksizleri kaldırıyorum. Out of memory hatasının önüne geçmenin başka yolu yok. Dördüncüsü, incremental save. Her saat başı yeni bir versiyon dosyası kaydediyorum, isim sonuna v01, v02, v03 ekleyerek. Auto-save tek başına yeterli değil çünkü corrupt olabiliyor. Beşincisi, render takip log'u tutmak. Hangi sahne ne kadar sürdü, hangi setting'le, hangi hata çıktı, bunları text dosyasına yazıyorum. Bir sonraki projede tahmin daha doğru çıkıyor. İlk projemi sonunda bitirdim ama planladığım tarihten 10 gün geç. Şimdi bakıyorum, o gece uyumadan render başlatmasaydım belki sabah yeniden başlatabilirdim. Acele etmek bana en az iki hafta zaman kaybettirdi. Öğrendiğim en büyük ders sabır. Animasyon zaten sabır işi, render aşaması da o sabrın son adımı. Aceleye gelmiyor. Yeni başlayan arkadaşlara tavsiyem, render gecesi uyumayın, ya da uyuyacaksanız parça parça render alıp kontrol edin.