Merhaba arkadaşlar. Karakter tasarımı üzerinde son birkaç aydır yoğunlaşıyorum ve sürekli tıkandığım bir konu var: orantı. Çizdiğim karakterler kağıtta tek başına dururken iyi görünüyor ama farklı pozlara çevirdiğimde ya da farklı açılardan çizdiğimde aynı karakter farklı bir hisse bürünüyor. Sanki kareden kareye karakterimin başı büyüyüp küçülüyor, kolları kısalıp uzuyor. Bu, animasyon için ciddi sorun çünkü tutarlılık şart. Araştırma yaptığım kadarıyla 'head count' yöntemi var. Karakterin tüm vücut uzunluğu kaç baş yüksekliğinde, omuz genişliği kaç baş, vesaire. Kahraman tarz karakterler 7-8 baş, çocuk karakterler 5-6 baş, chibi tarz karakterler 2-3 baş gibi. Ama bu yöntem statik karakter için yeterli geliyor, animasyona girdiğimde tutarlılığı korumak ayrı bir mesele. Sorularım: Karakter orantı tutarlılığını korumak için profesyonel animatörler hangi yöntemleri kullanıyor? Model sheet hazırlamak yeterli mi, yoksa daha sistematik bir yaklaşım var mı? Farklı açılardan çizimde orantıyı koruyan bir egzersiz seti önerebilir misiniz? Üç çeyrek açı ve yan profilde özellikle zorlanıyorum. Squash and stretch uygulanan karelerde orantı 'bozulması' kabul edilir mi, yoksa squash sırasında da belli bir hacim koruma kuralı var mı? Çünkü cesur squash yapan animasyonlarda karakterin neredeyse plastik gibi esnediğini görüyorum ama hâlâ aynı karakter olarak algılanıyor. Bir karakteri farklı yaş aralıklarında çizmek isterken hangi orantı değişikliklerine dikkat etmek gerekiyor? Çocukluktan yetişkinliğe geçişte sadece boy değil, baş-vücut oranı da değişiyor sanırım. Öğrenme açısından, anatomi kitaplarındaki insan orantısı bilgisi stilize karakter tasarımına ne kadar uygulanabilir? Yoksa stilize karakter için ayrı bir orantı kütüphanesi mi gerekiyor? Kendi deneyimlerinizden ya da takip ettiğiniz çalışma yöntemlerinden paylaşacaklarınız çok değerli olur. Şu an kafamda bir karmaşa var ve bir doğrultu netleştirmek istiyorum.