İki yöntemi yan yana koyduğumda önce duygusal sonra teknik açıdan değerlendirmek gerektiğini düşünüyorum. Bu inceleme kendi izleme ve üretim deneyimlerimden çıkıyor, dolayısıyla biraz kişisel olacak. İlk izlenim ve duygusal etki El çiziminin verdiği o sıcak doku bilgisayar animasyonunda yakalanmıyor demek haksızlık olur. Ama farklı bir tür sıcaklık olduğunu söyleyebilirim. El çiziminde animatörün eli bizzat görünür. Her karenin küçük titreşimi, çizgi kalınlığındaki ufak değişimler izleyiciye 'bunu bir insan yaptı' hissi verir. Bilgisayar animasyonunda bu his stilizasyon ve sanatçı tercihiyle yakalanabilir ama doğal olarak gelmez, kasıtlı kurgulanır. Hareket karakteri El çiziminde animatör her karede yeniden karar verir. Bir kol salınımı her seferinde biraz farklı yorumlanır. Bu, hareketin organik kalmasını sağlar. Bilgisayar animasyonunda interpolation eğrileri matematiksel kalır. İyi bir animatör bu eğrilere müdahale ederek elle çizilmiş hissini verebilir ama varsayılan haliyle 'temiz fakat steril' bir hareket çıkar. Üretim ekonomisi El çizimi pahalıdır ve yavaştır. Yirmi dört kareyi elle çizmek bir animatöre günde sadece birkaç saniye animasyon ürettirir. Bilgisayar tarafında rig bir kez kurulduktan sonra animatör pose to pose çalışır, in-between'ler yazılım tarafından üretilir. Verimlilik açısından kıyas yok. Bu yüzden uzun metraj el çizimi yapımlar artık nadirleşti. Detay ve karmaşıklık Kalabalık sahnelerde el çizimi büyük ekip gerektirir. Yirmi karakterin olduğu bir kovalama sahnesini elle çizmek aylar sürer. Bilgisayarda aynı sahne crowd simülasyonu ile günler içinde üretilebilir. Karmaşık efektler, ışık, gölge ve atmosferik unsurlar bilgisayar tarafında doğal olarak gelir, el çiziminde her efekt ekstra çizim demektir. Stil esnekliği El çizimi sanatçının stiline tamamen bağlı. Farklı çizerler aynı karakteri farklı yorumlar. Bilgisayar animasyonunda style shader, NPR rendering, toon shading gibi tekniklerle stilizasyon mümkün ama yine de tek bir stil üretim öncesi belirlenir ve değişmez. El çizimi sahneden sahneye organik dönüşüme açıktır. Sonuç Benim için 'daha etkileyici' sorusunun cevabı bağlama göre değişiyor. Karakter odaklı, intimacy hissinin yüksek olması gereken sahnelerde el çizimi hâlâ rakipsiz. Geniş ölçekli, çok katmanlı yapımlarda bilgisayar animasyonunun verimliliği ve görsel derinliği kaçınılmaz. İdeal yaklaşım sanırım iki yöntemin akıllı birleşimi: bilgisayar destekli üretim ama her karede insan elinin izinin görünür kalması.