Sektörde yaygın kullanılan bir 3D animasyon yazılımının yeni sürümü bu hafta resmi olarak yayımlandı. Sürüm notlarını taradım ve animatörleri yakından ilgilendiren değişiklikleri özetlemek istedim. İlk dikkat çeken özellik rigging tarafında. Yeni sürümde IK solver'lar baştan yazılmış, performans ölçümlerinde özellikle karmaşık karakter rig'lerinde belirgin bir hızlanma raporlanıyor. Pole vector hesaplaması artık daha stabil, eski sürümde sık karşılaşılan flip sorunları büyük oranda çözülmüş görünüyor. Animation layer sistemi yeniden düzenlenmiş. Katmanlar arası blend daha kontrollü, additive ve override modları daha öngörülebilir çalışıyor. Cycle animation için yeni bir time warp aracı eklenmiş, mevcut animasyonun timing'ini bozmadan tempo değişikliği yapılabiliyor. Viewport tarafında real-time rendering iyileştirmeleri var. PBR shader preview artık final render'a daha yakın sonuç gösteriyor. Bu, animatörün lighting kontrolüne ihtiyaç duymadan ön izleme yapmasına yarayacak. Simulation tarafında kumaş ve saç solver'ları güncellenmiş. Eski sürümde sık görülen interpenetration sorunları için yeni bir collision detection algoritması devreye alınmış. Soft body simülasyonu için CPU yükü azaltılmış, GPU'ya kısmi geçiş sağlanmış. USD desteği genişletilmiş. Sahne aktarımında animation curve metadata artık eksiksiz aktarılıyor, farklı yazılımlar arası pipeline kuranlar için iyi haber. Motion capture importer'ı yeniden yazılmış. BVH ve FBX dosyalarındaki noise için built-in bir smoothing filtresi eklenmiş, post-process aşamasını kısaltıyor. Deprecation kısmında bazı eski Python API çağrıları kaldırılmış. Mevcut script kütüphaneleri olan stüdyoların migration yapması gerekecek. Geçiş rehberi resmi dokümantasyonda yayımlandı. Fiyatlandırmada büyük değişiklik yok, mevcut abonelikler otomatik güncelleniyor. Eğitim lisansları için yeni sürüm aynı koşullarla sunuluyor. Kısaca: özellikle rig performansı ve simulation iyileştirmeleri için yükseltme yapmaya değer görünüyor. Test eden arkadaşlardan ilk geri bildirim bekliyorum, yorumlarda paylaşırsanız sevinirim.