Geçen hafta bir arkadaşımla uzun bir tartışmaya girdik ve sonunda hiçbirimiz fikrini değiştirmedi. Ben virüslerin canlı kategorisine alınmasının yararlı olduğunu savunuyorum, o ise tam tersini. Konuyu buraya da taşımak istedim çünkü gördüğüm kadarıyla ders kitaplarında bile bu mesele net bir cevapla geçiştiriliyor. Canlı tanımının klasik kriterleri var: metabolizma, üreme, uyarana cevap, homeostazis, hücresel organizasyon. Virüsler bunların büyük bir kısmını tek başlarına gerçekleştiremiyor. Konak hücreye girene kadar adeta bir kimyasal kristal gibi davranıyorlar. Bazıları zaten kristalleştirilebiliyor. Bu açıdan bakınca biyoloji ders kitabındaki çoğu yazarın 'cansız' kategorisine yerleştirmesini anlıyorum. Ama işin diğer tarafı da var. Virüslerin genomu var, mutasyon geçirebiliyorlar, doğal seçilime maruz kalıyorlar, evrim geçirip yeni varyantlar ortaya çıkarıyorlar. Bir bakteriyofajı elektron mikroskobunda gördüğümde aklıma 'cansız bir molekül' değil, çok özelleşmiş bir varlık geliyor. Üstelik dev virüsler keşfedildikten sonra (mimivirüs, pandoravirüs gibi) bazı virüslerin genomunun bazı parazit bakterilerden bile büyük olduğunu öğrendik. Bu, sınırların düşündüğümüz kadar net olmadığını gösteriyor. Benim asıl merak ettiğim şu: canlı/cansız ayrımı doğanın bize sunduğu kesin bir çizgi mi, yoksa biyologların kolay konuşabilmek için çektiği yapay bir sınır mı? Eğer ikincisiyse, virüsleri tartışmaya açmak aslında tanımın kendisinin sorgulanması demek. Bazıları bunun yerine 'biyolojik varlık' gibi daha geniş bir kategori öneriyor; bu kategoride hücresel canlılar, virüsler, viroidler, hatta prionlar yer alabiliyor. Merak ettiğim noktalar: Lise veya üniversite biyoloji derslerinde size virüsler nasıl anlatıldı? Konuyu öğrencilere açıklarken hangi tanımı tercih ediyorsunuz? Ayrıca virüslerin canlılık tartışmasının pratik bir önemi var mı, yoksa tamamen felsefi bir mesele mi? Mesela vaksin geliştirme, antiviral araştırması ya da yeni virüs taksonomisi açısından bu ayrımın bir karşılığı oluyor mu? Konuyla ilgili okuduğunuz tatmin edici bir kaynak varsa adını paylaşabilirsiniz, ama lütfen dış bağlantı yerine kitap veya makale başlığı olarak yazın.