Foruma bir öneri getirmek istiyorum. Hem öğretmen hem öğrenci profilinden üyelerin bir arada olduğunu görüyorum, bu yapı verimli bir küçük çalışma grubu kurmaya çok elverişli. Önerim, biyoloji eğitiminde ezbere dayalı yaklaşımın yarattığı tıkanıklığı somutça tartışıp uygulanabilir alternatifler üretecek bir grup oluşturmak. Neden böyle bir gruba ihtiyaç var Biyoloji terim yoğun bir bilim. Anatomik adlar, biyokimyasal yollar, sistematik gruplar, hücre organelleri. Bu sözlüksel yükü hızla öğrenmenin pratik bir yolu yok denecek kadar az, dolayısıyla derslerde ezber kaçınılmaz görülüyor. Ama ezber ile kavramsal öğrenme arasındaki dengeyi düzgün kuramayan bir öğrenci biyolojiyi gerçekten anlamadan diploma alıyor. Üniversiteye geldiğinde temel ilişkileri (yapı-fonksiyon, evrimsel köken, mekanizma-fenomen) bağlayamıyor. Bu hem öğrenciye haksızlık hem de bilim okuryazarlığına zarar veriyor. Grubun olası çıktıları Lise ve lisans seviyesi için kavram haritası şablonları. Belirli üniteler (hücre döngüsü, fotosentez, sindirim sistemi gibi) üzerinden ortak kavram haritası örnekleri hazırlamak. Sınıf içinde uygulanabilir küçük etkinlikler havuzu. Ezbere dayalı sorular yerine, mantıksal çıkarımı zorlayan örneklerin kısa setleri. Kavram yanılgıları rehberi. Her ünite için en yaygın yanılgıların listesi ve sınıfta nasıl açıkça düzeltileceğine dair pratik notlar. Öğrencilerin kendi başına çalışırken kullanabileceği soru tipolojileri. 'Anlamayı test eden' ile 'bilgi geri çağrımını test eden' soruları ayırt edip iki gruba örnekler. Grup nasıl çalışsın Başlangıçta 8 ile 12 kişilik küçük bir grup kurulabilir. Forumda ayrı bir tartışma başlığı açıp, haftada bir başlık üzerinde yoğunlaşırız (örnek: 'fotosentez ünitesi nasıl ezbere düşmeden anlatılır?'). İlgilenen üye konuya hazırlanıp katkıda bulunur, hafta sonunda toplanan görüşler bir özet halinde derlenir. Üç ay içinde ilk çıktı paketi hazır olur. Kimleri bekliyoruz Aktif veya emekli biyoloji öğretmenleri, üniversitede asistan veya lisansüstü öğrenci, ders veren akademisyenler, biyoloji okuyan ya da yeni mezun olan lisans öğrencileri, eğitim formasyonu olan ama farklı alandan biyolojiyi takip eden meraklılar. Çeşitlilik grubun gücünü artırır. Kaygım olmadığı şey değil. Çalışma grubu önerileri çoğu zaman ilk haftadan sonra sönüyor. Bu yüzden başlangıçta çok büyük bir hedef koymadan, üç ayda ilk çıktıyı üretmeyi taahhüt etmek mantıklı. Sonra grubun enerjisine göre devam ederiz. İlgilenen arkadaşlar bu başlığın altına 'katılıyorum' veya ilgili yorumunu yazsın. Belirli bir sayıya ulaşırsak grup kurulumu için ayrı bir tartışma başlığı açar, çalışma takvimi belirleriz. Önerilerinize, eklemek istediğiniz alt başlıklara açığım.