Lise biyoloji dersinde hücre bölünmesi konusuna giriş yaptık ve mitoz ile mayozu birbirinden ayırt etmekte zorlanıyorum. Kitaptan okuyorum, video izliyorum ama kafamda iki süreç birbirine giriyor. Özellikle aşağıdaki noktalarda yardım rica ediyorum. Mitozun amacı vücut hücrelerinin büyümesi, yenilenmesi ve onarımı, mayozun amacı ise üreme hücrelerinin oluşumu. Bu kadarını anladım. Ama mekanizma düzeyinde sorularım var. Mitozda bir bölünme, mayozda iki bölünme oluyor. Mayozun ikinci bölünmesi neden var? Sadece kromozom sayısını yarıya indirmek için bir bölünme yeterli olmaz mı? Ders kitabımda 'kardeş kromatidleri ayırmak için' diye yazıyor ama bu cevap bana eksik geldi. Bir de homolog kromozomların ayrılması (mayoz I) ile kardeş kromatidlerin ayrılması (mayoz II) arasındaki farkı çizimle anlasam da, neden mayoz I'in 'redüksiyon bölünmesi' denip mayoz II'nin 'mitotik bölünme'ye benzediği konusunda kafam karışık. Crossing over olayı tam olarak mayozun hangi aşamasında oluyor ve genetik çeşitlilik açısından önemi nedir? Bu konuda mitozda hiç krossing over olmaması bir 'kural' mı yoksa nadiren olabilir mi? Son olarak şu noktayı da merak ediyorum: insan vücudunda mayoz hangi organlarda gerçekleşir ve hangi zamanlarda başlar? Erkek ve kadında bu süreç aynı zamanlama ile mi işliyor, yoksa farklılıklar var mı? Ayrıntılı açıklayabilecek arkadaşlar varsa çok minnettar olurum. Mümkünse şema veya görsel referans önerisinde de bulunabilirseniz çalışmamı kolaylaştırır. Önümüzdeki hafta sınav var ve bu konuyu sağlam oturtmak istiyorum.