Programlı hücre ölümü ile patolojik hücre ölümü arasındaki ayrımı uzun süredir okutuyorum ve her dönem öğrencilerin aynı yerlerde takıldığını fark ediyorum. Forumda da konuyu açıp tartışmak istedim, çünkü literatürde son on yılda hem terminoloji hem de mekanizma açısından epey hareket var. Klasik apoptoz iki ana yola ayrılıyor: dış yol (ölüm reseptörü aracılı, Fas/FasL, TNF reseptör süperailesi) ve iç yol (mitokondri aracılı, Bcl-2 ailesi proteinlerinin dengesiyle düzenlenen). İç yolda sitokrom c salınımı, Apaf-1 ile apoptozom oluşumu ve prokaspaz-9 aktivasyonu kritik. Her iki yol da efektör kaspazlarda (özellikle kaspaz-3, -6, -7) birleşiyor. Efektör kaspazların PARP, lamin, gelsolin gibi substratları kesmesiyle hücre düzenli biçimde paketleniyor: kromatin kondansasyonu, hücre büzülmesi, apoptotik cisim oluşumu ve fagosit tarafından temizleme. İnflamatuvar yanıt tipik olarak baskılanıyor çünkü plazma membranı bütünlüğünü uzun süre koruyor. Nekroz ise klasik tanımıyla pasif, kontrolsüz bir süreç. Membran bütünlüğü erken kaybediliyor, hücre içeriği dışarı sızıyor, DAMP molekülleri (HMGB1, ATP, ürik asit) salınıyor ve doku düzeyinde inflamasyon tetikleniyor. Ama 'regülasyonsuz' tanımı artık geçerliliğini büyük ölçüde yitirdi. Nekroptoz, piroptoz, ferroptoz gibi farklı regüle nekroz tipleri tanımlandı. Nekroptozda RIPK1-RIPK3-MLKL ekseni belirleyici. Piroptoz inflamazom aktivasyonu ve gasdermin D'nin membran porları oluşturmasıyla ilerliyor. Ferroptoz lipid peroksidasyonu ve GPX4 inhibisyonu üzerinden tanımlanıyor. Tartışmaya açmak istediğim birkaç nokta var: 1) Kaspaz aktivitesi olmayan ama 'programlı' kabul edilen ölüm modaliteleri için 'apoptoz' terimini esnetmek doğru mu, yoksa terminolojiyi sıkı tutup her birine ayrı isim mi vermeliyiz? 2) In vitro deneylerde apoptoz ile sekonder nekrozu ayırt etmek için kullandığınız en güvenilir ölçütler neler? Sadece Annexin V/PI değil, ek olarak hangi okumalara güveniyorsunuz? 3) Klinik bakış açısından, regüle nekroz tiplerinin hedeflenmesi (özellikle nöroinflamasyon veya iskemi-reperfüzyon hasarı bağlamında) ne kadar gerçekçi? Yayımlanan preklinik çalışmaların kliniğe taşınmasında karşılaşılan en büyük metodolojik engeller neler? Kendi laboratuvar deneyimlerinizi ve okuduğunuz son derleme makaleleri paylaşırsanız çok faydalı olur.