Bu yazıyı, genetik dersinde takılıp duran arkadaşlara bir umut vermek için yazıyorum. Çünkü kendi öğrenme sürecimde Morgan'ın klasik bağlı gen çalışmaları benim için uzun süre bir duvardı. Dihibrit çaprazlardan F2 oranlarına kadar her şey nispeten anlaşılırdı, ama bağlı genler ve rekombinasyon frekansı kısmında her ders öğretmenin tahtaya yazdıklarını sayfaya geçirip ezberliyor ama içselleştiremiyordum. Dersin ortasına gelmiştik. Hocamız bir gün tahtaya Drosophila için bir test çaprazı kurdu. İki bağlı gen, anne-baba fenotipleri, rekombinant ve parental sınıfların sayım sonuçları. Sonra 'rekombinasyon frekansını hesaplayın' dedi. Ben formülü biliyordum: rekombinant sınıfların toplamı / toplam birey. Sayıyı buluyordum, ama bu sayının ne anlama geldiğini anlamadığımı fark etmiştim. Sadece bir oran üretiyordum. O akşam evde, aynı problemi tekrar oturup çözmeye karar verdim. Bu kez sayıları yazmak yerine, kromozomu çizdim. İki gen aynı kromozom üzerinde. Aralarındaki mesafe sabit. Krossing over bu iki gen arasında olduğunda bir rekombinant gamete üretiyor. Olmadığında parental gamete. Yani rekombinasyon frekansı aslında 'krossing overın bu aralıkta gerçekleşme olasılığı' demek oluyor. Bu da gen aralığının fiziksel uzunluğuyla orantılı. O an gerçekten gözlerimin önünde bir şey döndü ve oturdu. Sentimorgan kavramı, lineer harita, çift krossing over düzeltmesi. Sanki bir kapı aralanmış, içerinin tutarlı bir mantığı görünmüştü. Üç gen çapraz problemine geçtiğimde aynı kavrayışı uyguladım: ortadaki genin sırasını bulmak için çift krossing over sınıflarının hangi gen kombinasyonunu verdiğine bakmak, çünkü çift krossing over ortadaki geni 'çevirir'. Bunu bir formül olarak değil, gerçekten kromozom üzerinde bir hareket olarak gördüm. O geceden sonra ders bir bütün hâline geldi. Mendel oranları, bağlı genler, rekombinasyon, genetik harita, sitogenetik kanıt. Hepsi aynı omurganın eklemleri gibi durdu. Geri dönüp baktığımda öğrenme tıkanıklığımın kaynağını da anlıyorum. Sembolik formül kullanımına çok erken geçmiştim. Hocanın hızla geçtiği görsel temel adımları atlamış, doğrudan hesaplamaya kilitlenmiştim. Sayı üretmek beni güvenli hissettiriyordu, ama anlamayı geciktiriyordu. Benzer durumda olan arkadaşlara önerim: formülü ezberlemek yerine, bir kâğıt alın, kromozomu çizin, gameteleri elinizle yazın. Krossing overın nerede olduğunu işaretleyin. Bir kere bu şekilde yaptığınızda, sonraki problemleri çok daha hızlı çözeceksiniz çünkü artık simgesel adımların ardındaki yapıyı görüyorsunuz. Benim için bu, klasik genetik dersinin en güzel anıydı. Doktorada moleküler biyolojiye kaymış olsam da o gece açılan kavrayış, hâlâ veri okurken kullandığım sezginin temelini oluşturuyor. Sizin de derste böyle bir 'aha' anınız var mıydı? Hangi konuda, nasıl açıldı? Yorumlarınızı okumayı çok isterim.